current views are: 3

26 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:29

Τι παίζει με τον γιο του Ερντογάν και τους τζιχαντιστές

Συνεργασία του γιου του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές για το πετρελαίο καταγγέλει η Μόσχα. Σκληρή απάντηση από Ερντογάν με πυρά και κατά του Άσαντ.

Δημοσίευση 13:29’
αρθρο-newpost

Συνεργασία του γιου του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές για το πετρελαίο καταγγέλει η Μόσχα. Σκληρή απάντηση από Ερντογάν με πυρά και κατά του Άσαντ.

Πόλεμος δηλώσεων αλλά και πολύ παρασκήνιο για το θέμα του πετρελαίου που διαχειρίζονται οι τζιχαντιστές στη Συρία και με το ποιους έχουν αλισβερίσια.

Τις τελευταίες ώρες, μετά και την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, έχει ξαναφουντώσει η συζήτηση για τις σχέσεις που έχει το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία με τους τζιχαντιστές.

Νέο δημοσίευμα της Russia Today με τίτλο «οι πετρελαϊκές συνεργασίες της Άγκυρας με την ISIS» κάνει εκτενή αναφορά στα όσα λέγονται για τον γιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη Τουρκία ότι βοηθά την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης. 

Ειδικά για τον γιο του Ερντογάν, Νεχμετίν Μπιλάλ, ακούγεται από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι εμπλέκεται στη μαύρη αγορά πετρελαίου με την ISIS.

Μάλιστα, φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται με άτομα που φέρονται να είναι μέλη της ISIS, κάνει το γύρο του διαδικτύου και του Twitter ανάμεσα σε Τούρκους χρήστες με hashtag #StopTurkeySuppportOfISIS (Σταματήστε την υποστήριξη της Τουρκίας στην ISIS).

 

Τον περασμένο Οκτώβριο οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει ότι η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» κερδίζει 1 εκατ. δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι τον προηγούμενο μήνα η ISIS πωλούσε σε σημαντικά μειωμένες τιμές σε μια σειρά μεσαζόντων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από την Τουρκία, οι οποίοι μετά το μεταπωλούν. Επίσης φαίνεται ότι κάποια ποσότητα πετρελαίου που εξάγεται από τις περιοχές τις οποίες ελέγχει η ISIS έχει πωληθεί σε Κούρδους στο Ιράκ και μετά έχει μεταπωληθεί στην Τουρκία», όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός υφυπουργός για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομμικών Πληροφοριών David Cohen.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το επεισόδιο με το πολεμικό αεροσκάφος μίλησε ανοιχτά, λέγοντας πως η ISIS έχει πολλά χρήματα, εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση πετρελαίου. Επιπλέον προστατεύονται από το στρατό ενός ολόκληρου έθνους» ενώ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει πως οι μεσάζοντες στην Τουρκία δεν είναι μόνο επιχειρηματίες αλλά αξιωματούχοι στην Άγκυρα. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από τη ρωσική πλευρά, είχαν καταστραφεί πάνω από 1.000 τάνκερ με πετρέλαιο στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και όπου επιχειρούν αεροπορικά οι ρωσικές  δυνάμεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος, μιλώντας στην κινεζική τηλεόραση, υποστήριξε ότι το «αν δεν υπήρχαν η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει το ISIS».

Ο Άσαντ υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές με τα όπλα και την τρομοκρατία κατέλαβαν κάποιες περιοχές και ότι αυτές οι ακραίες οργανώσεις στην πράξη στηρίζονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο «Ερντογάν και Νταβούτογλου τους στηρίζουν προσωπικά επιτρέποντας την πώληση λαθραίου πετρελαίου μέσω Τουρκίας». 

Απαντώντας σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον Άσαντ και όσους τον υποστηρίζουν ότι αγοράζουν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών.

«Είναι ανοησίες ότι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Όποιος το ισχυρίζεται πρέπει να το αποδείξει.  αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητος. Μόνο η Τουρκία πολεμά πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος. Η Συρία και ο Άσαντ το στηρίζουν. Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στον Άσαντ. Αυτός και οι υποστηρικτές του είναι οι πηγές που χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος. Θέλω να σας ρωτήσω ποιος στηρίζει το Daesh; Ποιος σκότωσε 380.000 ανθρώπους με πυραύλους και βόμβες; Ήταν ομάδες της αντιπολίτευσης; Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και αέριο μόνο από γνωστές πηγές διεθνώς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.  

Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας για απραξία στην αντιμετώπιση της ISIS αλλά αντιθέτως περί υποστήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης αφήνει και δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτό αναφέρεται ότι η Τουρκία θα μπορούσε εύκολα να ανακόψει την πορεία της οργάνωσης και ειδκότερα μέσω των Κούρδων, που έχουν αποδειχθεί οι πιο αποτελεσματικοί μαχητές κατά του ISIS. 


σχετικα αρθρα