Εν αμφιβόλω τίθεται ο αγωγός φυσικού αερίου TurkishStream, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, στον απόηχο της κατάρριψης του βομβαρδιστικού από τουρκικά αεροσκάφη στα σύνορρα με τη Συρία, μία εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η χώρα του, στο πλαίσιο διάφορων οικονομικών περιορισμών τους οποίους θα επιβάλει στην Τουρκία, θα λάβει μέτρα και για τον περιορισμό των σχεδίων για τον εν λόγω αγωγό.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μεταφορά 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου το χρόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο ακριβής χρόνος για την υπογραφή των συμβολαίων είναι άγνωστος, με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας να κάνει λόγο για τον Ιανουάριο του 2016. 

Εδώ ωστόσο προκύπτει και μία εμπλοκή για τη χώρα μας. Τον περασμένο Ιούνιο ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψε συμφωνία για προέκταση προς την Ελλάδα, τον περίφημο αγωγό Greek Stream, ένα σχέδιο αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τα άλλα ο κ. Ουλιουκάγεφ σημείωσε ότι, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, πιθανόν να υπάρξουν περιορισμοί και στις πολιτικές πτήσεις από και προς την Τουρκία, ενώ θα σταματήσουν και οι προετοιμασίες για για Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.