Κοσμοσυρροή, μαλλιοτραβήγματα, τσακωμοί και ποδοπατήματα. Αυτή ήταν η εικόνα από νωρίς το πρωί σε αρκετά καταστήματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Ο λόγος; Μα φυσικά η πολυαναμενόμενη «Black Friday» (Μαύρη Παρασκευή). Από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις δεν έλειψαν ούτε... οι μπουνιές σε κατάστημα στο Κεντάκι!

Η «Black Friday» είναι μια ιδέα αμερικανικής προελεύσεως και πέφτει πάντα την επομένη της «Ημέρας των Ευχαριστιών». Το όνομά «Black Friday» προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους.  Η συγκεκριμένη ημέρα σημαίνει παράλληλα και την αρχή της περιόδου των εορταστικών αγορών, με τα καταστήματα να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, πολλά εμπορικά καταστήματα ανοίγουν τις πύλες τους για το αγοραστικό κοινό στις 12 το βράδυ. 

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους στήνουν ουρές έξω από τα καταστήματα μέχρι να ανοίξουν, ώστε να ορμήξουν στις δελεαστικές προσφορές. Στο εσωτερικό των καταστημάτων δημιουργείται χάος, αφού οι καταναλωτές τσακώνονται μεταξύ τους, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τα προϊόντα που θέλουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι καταναλωτές εκτιμάται ότι ξόδεψαν πάνω από 2 δισ. δολάρια είτε στα καταστήματα είτε μέσω ηλεκτρονικών αγορών.