current views are: 2

27 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:39

Bloomberg: Το εμπάργκο των Ρώσων τουριστών πλήγμα για την τουρκική οικονομία

Σοβαρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία,, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Δημοσίευση 11:39’
αρθρο-newpost

Σοβαρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία,, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Πλήγμα στην τουρκική οικονομία, πέρα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αναμένεται να προκαλέσει το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί το δημοσίευμα τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.
 
Εξάλλου η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό τους που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια και να αποτελεί πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο. 

Η πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού. Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 περίπου Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους, αφού η Μόσχα εξέδωσε οδηγία να εγκαταλείψουν τη χώρα οι Ρώσοι πολίτες.

Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία, σημειώνει το Bloomberg, υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση. Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.


σχετικα αρθρα