Την «ωμή αδικία» που ζουν οι κάτοικοι των «μολυσμένων και εγκαταλελειμμένων περιφερειών» από μειοψηφίες που «συγκεντρώνουν εξουσία και πλούτη», καταδίκασε σήμερα από τη μεγάλη παραγκούπολη του Κανγκέμι στο Ναϊρόμπι ο πάπας Φραγκίσκος, καταγγέλλοντας επίσης μια νέα μορφή [αποικιοκρατίας» σε βάρος των αφρικανικών χωρών.

«Πώς να μην καταγγείλω τις αδικίες που υφίστασθε; Η ωμή αδικία της αστικής περιθωριοποίησης εκδηλώνεται από τα τραύματα που προκαλούν οι μειοψηφίες οι οποίες συγκεντρώνουν την εξουσία, τον πλούτο και ξοδεύουν με εγωιστικό τρόπο ενώ η ακατάπαυστα αυξανόμενη πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη να καταφεύγει στις εγκαταλελειμμένες, μολυσμένες και περιθωριοποιημένες περιφέρειες», δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Ο Ποντίφικας μιλούσε από την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ της Εργασίας, των Ιησουιτών, σε αυτή την τεράστια παραγκούπολη των 100.000 κατοίκων.

Η ομιλία αυτή, αφιερωμένη στην αστικοποίηση, είναι η πιο δυνατή του ταξιδιού του Πάπα στην Αφρική και συμπληρώνει την καταδικαστική του ομιλία για το περιβάλλον και τη δίκαιη κατανομή των πόρων χθες ενώπιον υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι.

Μιλώντας στους πιστούς του Κανγκέμι, ο Φραγκίσκος κατήγγειλε «νέες μορφές αποικιοκρατίας", που μετατρέπουν χώρες της Αφρικής στα "κομμάτια ενός μηχανισμού, στα μέρη ενός γιγάντιου γραναζιού» και τις υποβάλλουν σε διάφορες «πιέσεις ώστε να υιοθετήσουν πολιτικές περιθωριοποίησης, όπως αυτή της μείωσης των γεννήσεων».

Επέκρινε «την έλλειψη πρόσβασης στις υποδομές και τις βασικές υπηρεσίες: τουαλέτες, αποχέτευση, αποστράγγιση, αποκομιδή των απορριμμάτων, φωτισμός, δρόμοι αλλά και σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα αναψυχής και αθλητισμού, καλλιτεχνικά εργαστήρια». «Η στέρηση από μια οικογένεια του νερού, υπό κάποιο γραφειοκρατικό πρόσχημα, είναι μεγάλη αδικία, ειδικά όταν κάποιος επωφελείται από την ανάγκη αυτή», δήλωσε με λύπη.

Επίσης καταδίκασε την «άνιση κατανομή της γης που αναγκάζει (...) ολόκληρες οικογένειες να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια για στέγη» ακατάλληλη και την «αρπαγή της γης από απρόσωπους 'ιδιώτες επιχειρηματίες' που θέλουν να αποκτήσουν ακόμη και το προαύλιο των σχολείων των παιδιών σας».

Η «εχθρότητα που υφίστανται οι γειτονιές επιδεινώνεται όταν εγκληματικές συμμορίες, που εξυπηρετούν οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα, χρησιμοποιούν παιδιά και νέους ως 'βορά των κανονιών' για τις δουλειές τους που είναι λερωμένες με αίμα», πρόσθεσε ο Πάπας, τιμώντας τις «γυναίκες που αγωνίζονται ηρωικά για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους αυτούς».

Υπενθυμίζοντας τα «ιερά δικαιώματα που είναι στέγη, γη, εργασία, ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για μια "αξιοπρεπή αστική ολοκλήρωση: ούτε εξάλειψη, ούτε πατερναλισμό, ούτε αδιαφορία, ούτε απομόνωση».

Όταν μια μοναχή της παραγκούπολης παραπονέθηκε ότι μόνο το 4% του κλήρου στο Ναϊρόμπι εργάζεται στις παραγκουπόλεις, όπου επιβιώνουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους, ο Φραγκίσκος κάλεσε «όλους τους χριστιανούς, ειδικά τους κληρικούς να συμμετέχουν». «Πράγματι, εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου", παραδέχτηκε στην αρχή της ομιλίας του. Ο Ποντίφικας καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, που παρέμενε σιωπηλός μέχρι τότε, όταν είπε στα σουαχίλι: "Ο Θεός να σας ευλογεί».