Στην καταγγελία ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό δέχθηκε πύραυλο την ώρα που βρισκόταν εντός εναέριου χώρου της Συρίας και ότι δεν υπήρξε ποτέ προειδοποίηση προχώρησε ο επικεφαλής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας Βίκτορ Μποντάρεφ. 

Όπως κατήγγειλε, η επίθεση στο Su-24 ήταν προμελετημένη και τη χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ παρέθεσε ορισμένες λεπτομέρειες για το συμβάν. 

Στις 24 Νοεμβρίου ζεύγος βομβαρδιστικών απογειώθηκε από την βάση της Λαττάκειας στις 6:15 το πρωί με αποστολή να προχωρήσουν σε χτυπήματα στους οικισμούς Κεπίρ, Μορτλού και Ζάχια της βόρειας Συρίας

Δέκα λεπτά αργότερα τα αεροσκάφη βρέθηκαν εντός εμβέλειας των τουρκικών ραντάρ και πήραν θέσεις για τον βομβαρδισμό των περιοχών, όπου παρέμειναν για 34 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα δεν έγινε, όπως είπε ο ρώσος πτέραρχος, καμία επαφή με τουρκικές αρχές ή αεροσκάφη. 

Περίπου 20 λεπτά μετά την άφιξή τους στην περιοχή τα πληρώματα έλαβαν συντεταγμένες με θέσεις ομάδων τρομοκρατών όπου πραγματοποίησαν δύο βομβαρδισμούς. Αμέσως μετά το βομβαρδιστικό δέχθηκε επίθεση από ένα τουρκικό μαχητικό F16 από τη βάση Ντιγιάρμπακιρ. 

Για να επιτεθεί στο ρωσικό βομβαρδιστικό με πύραυλο αέρος – αέρος, το F16 έπρεπε να εισέλθει σε συριακό εναέριο χώρο όπου παρέμεινε για 40 περίπου δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά εισήλθε εκ νέου σε τουρκικό εναέριο χώρο, χάνοντας απότομα ύψος ώστε να εξαφανιστεί από τα ρωσικά ραντάρ. 

Όπως υπογράμμισε ο Μποντάρεφ, το τουρκικό μαχητικό προχώρησε περίπου δύο χιλιόμετρα εντός του συριακού εναέριου χώρου, την ώρα που το ρωσικό βομβαρδιστικό δεν έκανε καμία παραβίαση. 

Παράλληλα ανέφερε πως στην περιοχή υπήρχε ακόμα ένα ζεύγος τουρκικών F16 για περισσότερη από μία ώρα πριν την επίθεση.