Ολομέτωπη επίθεση κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συνδέει ευθέως τη στάση του υπουργού Οικονομικών στην κρίση χρέους με τη διάσπαση που έχει προκληθεί στην ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο Μάρτιν Σουλτς, στη συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel δεν μασάει τα λόγια του. «Τώρα παίρνουμε τον λογαριασμό», δηλώνει χαρακτηριστικά και τονίζει:

Η σκληρή στάση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση δεν στρέφεται τόσο εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ ή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όσο εναντίον κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων στην Βίλχελμστρασε (σ.σ. όπου βρίσκεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών).

Ο Σουλτς περιγράφει τον Σόιμπλε ως «κόκκινο πανί» για πολλούς. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως κάποιοι στο Βερολίνο άσκησαν πίεση για να πείσουν άλλους να διδαχθούν από το γερμανικό μοντέλο, συνεχίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, αναφερόμενος στην Γαλλία, τονίζει ότι στηρίζει το αίτημα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μεγαλύτερη ευελιξία στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

«Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Η Γαλλία χρειάζεται περισσότερη αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, προσπάθειες ενσωμάτωσης (των μεταναστών)», δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά διευκρινίζει ότι οι όροι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. «Όταν όμως κάποιος επιμένει μόνο στην δική του ερμηνεία, εμφανίζεται γρήγορα σαν γυμνασιάρχης», καταλήγει.