Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κατήγγειλαν ότι η Τουρκία ενέτεινε πρόσφατα τις παραδόσεις φορτίων με όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικούς εξοπλισμούς στις οργανώσεις τρομοκρατών, όπως αποκαλεί τους αντάρτες, στη Συρία και κατηγορούν τη γειτονική τους χώρα ότι σφυροκοπά θέσεις του συριακού στρατού.  

«Διαθέτουμε πληροφορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση αύξησε την υποστήριξή της στους τρομοκράτες και τις παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμών που είναι απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων. 

Η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί τρομοκράτες όλες τις οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού της Συρίας υποστηρίζεται ότι τα όπλα παραδίδονται σε φορτία που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Καταγγέλλεται επιπλέον ότι η Άγκυρα προμηθεύει με όπλα τους «τρομοκράτες» με αντάλλαγμα κλεμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα από το Ιράκ και τη Συρία αλλά και πετρέλαιο που πωλούν σε χαμηλές τιμές. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι η χώρα του αγοράζει πετρέλαιο από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ανταπαντά ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιου είδους καταγγελίες οφείλει να τις αποδεικνύει. 

Ο συριακός στρατός καταγγέλλει επίσης ότι η Τουρκία σφυροκόπησε με όλμους θέσεις του συριακού στρατού χθες το βράδυ από μια περιοχή σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την επαρχία Λαττάκεια στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. 

Στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου υπογραμμίζεται:

«Οι τουρκικές αρχές εσκεμμένα δημιουργούν μια κατάσταση χάους σε επίπεδο ασφάλειας στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία με αποτέλεσμα να βοηθούν στην ελεύθερη μετακίνηση των τρομοκρατών από τη Συρία στην Ευρώπη προκειμένου να διαπράξουν τρομοκρατικά εγκλήματα».