Με τις λέξεις «κατάρρευση», «ήττα» και  «κυκλώνας» ο ιταλικός τύπος σχολιάζει την ήττα της δεξιάς του Μπερλουσκόνι  στο φέουδο της, Μιλάνο και την αποτυχία της να αποσπάσει τη Νάπολη από τα την Αριστερά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία. «Το χαστούκι του πρώτου γύρου έγινε ήττα» γράφει στο κύριο άρθρο της η Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα με πρωτοσέλιδο τίτλο η «Κεντροδεξιά χάνει από το Μιλάνο ως τη Νάπολη».
Η αριστερή «Λα Ρεπούμπλικα» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ήττα του Μπερλουσκόνι» και εκτιμά στο κύριο άρθρο της, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής της Έτσιο Μάουρο, πως «η Ιταλία των κοινοτήτων στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η χώρα θέλει να γυρίσει σελίδα».

Την ίδια προειδοποίηση απευθύνει και η εφημερίδα του Τορίνου «Λα Στάμπα», η οποία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κατάρρευση του Μπερλουσκόνι», ενώ τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της για τις δημοτικές εκλογές «Η χαμένη μαγεία του Καβαλιέρε».
«Μπερλουσκόνι, ήττα στις πόλεις», διαπιστώνει στην πρώτη σελίδα της η «Ιλ Μεσατζέρο», η οποία ζητεί «να ακουστεί το μήνυμα των καλπών». «Το πρόσωπο της Ιταλίας άλλαξε μέσα σε 15 ημέρες. Η αλλαγή είναι βαθιά και ριζική», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Όρε»

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρακολούθησε την ήττα του από τη Ρουμανία.

«Χάσαμε, αλλά είμαι ένας μαχητής», δήλωσε όταν έμαθε τα αποτελέσματα. «Έχω τη σύμφωνη γνώμη του Ουμπέρτο Μπόσι και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι Μιλανέζοι και οι Ναπολιτάνοι θα μετανιώσουν για την ψήφο τους».

«Αυτή η αισιοδοξία του Μπερλουσκόνι ίσως να χαθεί όταν επιστρέψει σήμερα στην Ιταλία», σχολιάζει η Ελ Παϊς.

Η αντιμετώπιση των εκλογικών ηττών στο Μιλάνο και τη Νάπολη, καθώς και της εσωτερικής διαίρεσης του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι κάτι πολύ πολύπλοκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ηγετικό στέλεχος της Λέγκας, δήλωσε ότι «την Τρίτη αρχίζει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην πλειοψηφία». Ηδη υπάρχουν τα πρώτα θύματα.
Ο Σάντρο Μπόντι, ένας από τους τρεις συντονιστές του Πόλου της Ελευθερίας, υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο Τζουλιάνο Φεράρα,  σύμβουλος του Μπερλουσκόνι, ζήτησε να γίνουν προκριματικές εκλογές για να ανανεωθεί ριζικά το κόμμα.


Η άνετη νίκη του Τζουλιάνο Πιζαπία στο Μιλάνο, του Λουίτζι Ντε Ματζίστρις στην Νάπολη, του Μάσιμο Τζέντα στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, αποδεικνύουν ότι, η σχέση πάθους του κ. Μπερλουσκόνι με μεγάλο μέρος των Ιταλών μετά από δεκαεπτά χρόνια, άρχισε να γίνεται παρελθόν.