current views are: 8

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:35

Σε αναζήτηση συμφωνίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη 150 ηγέτες

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντώνται σήμερα σο Παρίσι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή. 

Δημοσίευση 11:35’

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντώνται σήμερα σο Παρίσι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή. 

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φιλοδοξούν να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Εκατόν πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δέκα χιλιάδες σύνεδροι, άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές παρίστανται στη Διάσκεψη COP21

Στόχος των εργασιών είναι η επίτευξη της πρώτης δεσμευτικής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να περιορισθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η υπογραφή μίας συμφωνίας είναι βέβαιη και δεδομένη, αλλά είναι αμφίβολο αν η εμβέλειά της θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των διοργανωτών της και στον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε ηγέτες από όλο τον πλανήτη, στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, για την 21η Διάσκεψη COP 21 στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Ολάντ και Μπαν Κι Μουν υποδέχθηκαν τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον κινέζο Σι Τζινπίνγκ, τον ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ινδό Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη μιας τελετής, στη μνήμη των 130 θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13 Νοεμβρίου. 

«Το μέλλον του πλανήτη θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας τους ομολόγους του «να μην διαψεύσουν τη μεγάλη ελπίδα που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή».

«Η COP21 δημιουργεί μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», τόνισε κατά την έναρξη της ιστορικής αυτής συνάντησης και συμπλήρωσε:

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση … αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο.

«Είναι η διάσκεψη της ελπίδας που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα», δήλωσε σήμερα στο France Inter ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της διάσκεψης, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίσθηκε αισιόδοξος για όσα μπορούν να επιτευχθούν στη σημερινή συνάντηση.

Παρόντες στη Διάσκεψη είναι ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ομπάμα: ΗΠΑ και Κίνα έχουν συνείδηση της ευθύνης τους

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της ευθύνης τους να αναλάβουν δράση υπέρ του κλίματος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος». 

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγημή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει.
«Όμως εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρα (…) δεν θα είναι πολύ αργά» προσέθεσε ο ίδιος.
«Θα μπορούσαμε άραγε να σκεφτούμε μια ικανοποιητικότερη ανταμοιβή από το να γνωρίζουμε ότι η επόμενη γενιά θα επωφεληθεί απ’ όσα κάνουμε εδώ;» ρώτησε.

 

Πούτιν: Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μειώσουμε τις εκπομπές

Τη θέση ότι η Ρωσία έχει πετύχει να διπλασιάσει το ΑΕΠ της και να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη παίρνοντας μέτρα συχρόνως για το περιβάλλον, ανέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του.

Όπως είπε, πρέπει οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες να είναι ενεργές και αποτελεσματικές στη δράση υπέρ του περιβάλλοντος και τόνισε ότι η διάσκεψη στο Παρίσι «πρέπει να καταλήξει σε μια δεσμευτική συμφωνία».

Ακόμα δήλωσε ότι μέχρι το 2030 η Ρωσία θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με το 1990. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω «καινοτόμων τεχνολογιών και νανοτεχνολογιών», εξήγησε.

Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι η Ρωσίσ θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 κατά 160 -180 εκατ. τόνους  και τόνισε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί αυτές τις τεχνολογίες».

Μέρκελ: Δεν είναι εφικτός τώρα ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη για το κλίμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να επιτεύξουμε τον στόχο μιας συμφωνίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μικρές νησιωτικές χώρες νιώθουν πως αυτό δεν είναι αρκετό. Τι σημαίνει φιλόδοξο; Για πρώτη φορά περισσότερες από 170 χώρες έχουν υποβάλει τις εθνικές τους δεσμεύσεις, το καλό μήνυμα είναι ότι αυτό αντιπροσωπεύει το 95% των παγκόσμιων εκπομπών. Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο των δύο βαθμών Κελσίου τώρα, οπότε πρέπει να εργαστούμε πάνω στο πώς θα το καταφέρουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», τόνισε η καγκελάριος.

Επίσης σημείωσε ότι για να είναι δίκαιο οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. «Προκαλέσαμε εκπομπές στο παρελθόν οπότε πρέπει να πρωτοπορήσουμε στο μέλλον».

Σι Τζινπίνγκ: Οι αναπτυσσόμενες χώρες ας αναπτύξουν δικές τους λύσεις

Ο Πρόεδρος της Κίνας, της χώρας με τις περισσότερες εκπομπές αερίων, Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας στις συνομιλίες του Παρισιού να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Επέμεινε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος και υπογράμμισε πως οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους» και να καταφέρουν έως το 2020 να κινητοποιούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο για να χρηματοδοτούν προγράμματα σχετικά με το κλίμα στις χώρες του Νότου.

Οι στόχοι της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή

Το πρώτο σημείο τριβής είναι η νομική υπόσταση που θα έχει η συμφωνία. Ανάμεσα στις επιλογές περιλαμβάνεται η υπογραφή συνθήκης ή πρωτοκόλλου, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από όλες τις χώρες και στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Μία επιλογή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, για παράδειγμα, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το Κογκρέσο, κυριαρχούμενο από τους ρεπουμπλικανούς και του κλιματοσκεπτικιστές, είναι εκ προοιμίου εχθρικό.

Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν θα είναι συνθήκη. Δεν θα υπάρχουν στόχοι περιορισμού (των εκπομπών) νομικά δεσμευτικοί, όπως είχε γίνει στο Κιότο”, είχε δηλώσει στους Financial Times ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στα μέσα του Νοεμβρίου για να λάβει αμέσως απάντηση από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: “Η συμφωνία θα είναι δεσμευτική ή δεν θα υπάρξει συμφωνία”.

Μένει η ενδιάμεση λύση, μίας “υβριδικής συμφωνίας”, σύμφωνα με την περιγραφή αμερικανού διαπραγματευτή, η οποία θα περιλαμβάνει δέσμευση για την εποπτεία της διαδικασίας τήρησης των υποσχέσεων κάθε χώρας και όχι δεσμεύσεις αναγκαστικού χαρακτήρα και πάντως όχι επί συγκεκριμένων αριθμητικά στόχων για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μπαν Κι-Μουν: Δράστε γρήγορα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του κοσμου, κατά την έναρξη στο Παρίσι των συνομιλιών για το κλίμα που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, να επιταχύνουν τη δράση τους για να αποφύγουν μια επικίνδυνη άνοδο των θερμοκρασιών.

Οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές που έχουν αναληφθεί από περισσότερες από 180 χώρες είναι, όπως δήλωσε ο Μπαν, μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την παγκοσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμους Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.

«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή», δήλωσε ο Μπαν. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτερα και πολύ περισσότερο αν είναι να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».

Χρηματοδότηση

Από την διάσκεψη της Κοπεγχάγης, οι ανεπτυγμένες χώρες και μεγαλύτεροι ρυπαντές δεσμεύθηκαν στην διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020 για να συνδράμουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο υπολογίζει σε 61,8 δισ. δολάρια τους πόρους που διατέθηκαν κατά το 2014. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από τις συνεισφορές των τραπεζών ανάπτυξης, των επιπλέον ποσών που θα χορηγήσουν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα όμως, μεγάλος ρυπαντής, δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις υποσχέσεις αυτές των πλούσιων χωρών, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν ότι ακόμη και το κονδύλι των 100 δισ. δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Τα μέσα χρηματοδότησης αυτών των δεσμεύσεων, η κατανομή ανάμεσα σε διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, η διαδικασία παρακολούθησης της διάθεσης αυτών των πόρων είναι θέματα ανοικτά και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Τεταμένο κλίμα για Ερντογάν – Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο για το κλίμα που άρχισε σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παρά τις ελπίδες που ήθελαν τους δύο ηγέτες να έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι ο Πούτιν είναι πιθανόν να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.


σχετικα αρθρα