current views are: 7

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:58

Ολάντ: Στην διάσκεψη για το κλίμα θα αποφασιστεί το μέλλον του πλανήτη

Την πεποίθηση ότι στην διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι ”αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη” εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην έναρξή της, καλώντας, την ίδια στιγμή, τους ομολόγους του να μην διαψεύσουν τις ελπίδες που δημιουργούνται από αυτή την συνάντηση. 

Δημοσίευση 11:58’

Την πεποίθηση ότι στην διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι ”αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη” εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην έναρξή της, καλώντας, την ίδια στιγμή, τους ομολόγους του να μην διαψεύσουν τις ελπίδες που δημιουργούνται από αυτή την συνάντηση. 

Την πεποίθηση ότι στην διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι ‘‘αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη” εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην έναρξή της, καλώντας, την ίδια στιγμή, τους ομολόγους του να μην διαψεύσουν τις ελπίδες που δημιουργούνται από αυτή την συνάντηση. 

Όπως τόνισε:

Η COP21 δημιουργεί μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε.

 “Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση. Eίμαστε με την πλάτη στον τοίχο που δεν είναι ανυπέρβλητος“, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φ. Ολάντ: 

Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου. Στο τέλος της διάσκεψης, “στις 12 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία πρέπει να έχει εξευρεθεί στο Παρίσι, μια συμφωνία “ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα”.

Για τον γάλλο πρόεδρο, μια “καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία” θα πρέπει να βασίζεται σε “τρεις προϋποθέσεις”. Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό”.

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του” παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να “λαμβάνονται υπόψη”.

“Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι αυτές που εδώ και χρόνια εξέπεμπαν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, οι χώρες με την αναδυόμενη οικονομία πρέπει να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, τόνισε.

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, “όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ποικιλία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή” τη διαδικασία.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Ολάντ άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι “τα τραγικά αυτά γεγονότα μάς πληγώνουν, αλλά ταυτόχρονα μάς υποχρεώνουν“.

“Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη“, καθώς “η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα.

Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι”, ενώ “χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό”.


σχετικα αρθρα