Από την τηλεοπτική σειρά εμπνέεται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μια συνέντευξη του Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos στην Ισπανία, βγάζει πάντοτε ειδήσεις. Πολιτικές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά καμιά φορά μπαίνει από την πίσω πόρτα το στοιχείο της ψυχαγωγίας. Βλέπε την πρόσφατη εξομολόγησή του στους “Financial Times”, όπου ο ρηξικέλευθος πολιτικός αποδεικνύεται μύστης της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones”. Η οποία μοιάζει να τον βοήθησε όσο κι ο Γκράμσι στην συγκρότηση προχωρημένης πολιτικής σκέψης!

Σύμφωνα με όσα είπε στους “FT” ο Ιγκλέσιας, το “Game of Thrones” μπορεί να εκληφθεί και ως αλληγορία για την σημερινή Ισπανία. Εξ ου και το δώρο του στον φρέσκο βασιλέα της χώρας Φελίπε, ήταν ένα πακέτο DVD με επεισόδια της σειράς. Και για να δώσει ένα παράδειγμα, αναφέρεται στη σκηνή από τον δεύτερο κύκλο όπου η αντιβασίλισσα Σέρσεϊ καυγαδίζει με έναν αυλικό για το νόημα της ισχύος. Με τον αυλικό να επιμένει ότι η γνώση είναι δύναμη και την αντιβασίλισσα να διατάζει να του κόψουν το κεφάλι. Και τελευταία στιγμή να ακυρώνει την εντολή της δηλώνοντας ότι «ισχύς είναι μόνο η ισχύς».

Εδώ ο Ιγκλέσιας έρχεται να συμπληρώσει:
«Ποιος λοιπόν μπορεί να κερδίζει περισσότερες ψήφους; Αυτός που έχει μια τηλεοπτική εκπομπή ή κάποιος άλλος που ελέγχει τον κυβερνητικό μηχανισμό; Ισχύς ίσον ισχύς και τίποτε άλλο ή μήπως η ισχύς είναι μια ιδέα; Δείτε αυτό που λέμε εμείς στους Podemos: Δεν έχουμε στρατό, δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε ισχυρούς φίλους. Γιατί μας φοβάστε; Νομίζω ότι μας φοβούνται γιατί έχουμε μια καλή ιδέα. Εν τέλει η Σέρσεϊ κάνει λάθος…»