current views are: 9

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:25

Νταβούτογλου: Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις

Δημοσίευση 12:25’

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις

Πιστή στη θέση της να μην ζητήσει συγγνώμη στη Ρωσία, όπως απαιτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει η Άγκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να διαμηνύει εκ νέου σήμερα ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, διότι κάναμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, και αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του δικαιώματος της Άγκυρας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Κανένας τούρκος πρωθυπουργός, κανένας πρόεδρος, καμία αρχή δεν θα ζητήσει συγγνώμη…για το γεγονός ότι κάναμε το καθήκον μας», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο μας».

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μέσω των διπλωματικών και των στρατιωτικών διαύλων με τη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο μεταξύ το CNN Turk επκαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας τονίζει ότι ούτε ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, μετά τη δήλωση του Κρεμλίνου που αποτυπώνει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών παρά τις όποιες συζητήσεις περί αποκλιμάκωσης.


σχετικα αρθρα