Κομισιόν: Στις 15 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων

Κομισιόν: Στις 15 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων

Στις 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν το σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό. 

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου συμμετείχαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα

Η κ. Αντρέεβα επεσήμανε επίσης ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζήτησε το ζήτημα της επανεγκατάστασης από την Τουρκία και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

«Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει το πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης από την Τουρκία, σε εθελοντική βάση. Αυτή θα είναι μια ανοιχτή και εθελοντική διαδικασία για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στόχος του σχεδίου, είπε, είναι να ελαφρυνθεί η Τουρκία από το βάρος των προσφύγων που φιλοξενεί και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Τέλος η κ. Αντρέεβα ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτιο του 2016 πρόταση για ένα σχέδιο μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες, τρίτες, χώρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο