Στις 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν το σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό. 

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου συμμετείχαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα

Η κ. Αντρέεβα επεσήμανε επίσης ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζήτησε το ζήτημα της επανεγκατάστασης από την Τουρκία και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

«Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει το πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης από την Τουρκία, σε εθελοντική βάση. Αυτή θα είναι μια ανοιχτή και εθελοντική διαδικασία για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στόχος του σχεδίου, είπε, είναι να ελαφρυνθεί η Τουρκία από το βάρος των προσφύγων που φιλοξενεί και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Τέλος η κ. Αντρέεβα ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτιο του 2016 πρόταση για ένα σχέδιο μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες, τρίτες, χώρες.