Έτοιμος να δεχτεί ένα σχέδιο εκεχειρίας με το ΝΑΤΟ διεμήνυσε ότι είναι ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρα Καντάφι, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα.
Tο ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του Καντάφι, όπως ανέφερε σε δημοσίευμα του το Russia Today, ενώ λίγες ώρες αργότερα διεξήγαγε βομδαρδισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν αμέσως μετά την αναχώρηση του Ζούμα από την Τρίπολη, και μάλιστα αναφέρονται και θύματα ανάμεσα σε αμάχους.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο κάνει λόγο για ένα σχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασε ο Καντάφι, χωρίς όμως να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο Καντάφι ζητά στο σχέδιο τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να δοθεί η δυνατότητα στο λαό της Λιβύης να εκλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί.

Νωρίτερα, από το έδαφος της Λιβύης ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη και είναι προετοιμασμένος να αναζητήσει πολιτική λύση για την κρίση στη χώρα.

«Υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα του παρά τις δυσκολίες», λέει η ανακοίνωση του Ζούμα.

Στο μεταξύ, ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Πάνος Μουμτζής δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters πως τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχει ο Καντάφι αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» και μερικά αποθέματα τροφίμων είναι πιθανό να κρατήσουν μόλις λίγες εβδομάδες.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λιμός, υποσιτισμός. Ομως για όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκέσει η κρίση, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα αποθέματα τροφίμων και είναι θέμα εβδομάδων μέχρι η χώρα να βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε.
TAGS