Υποστηρικτικός προς την Τουρκία εμφανίστηκε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι αποδέχεται το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της έπειτα από την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από τουρκικά μαχητικά κατά μήκος της συριακής μεθορίου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της", είπε ο Ομπάμα.

"Συζητήσαμε πώς η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις" και να βρουν έναν διπλωματικό τρόπο για να επιλύσουν το ζήτημα, είπε.

"Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το Ισλαμικό Κράτος και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή", συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τουρκο-ρωσικές εντάσεις.

"Η έγνοια μας είναι να μην έχουμε μια κακή έκβαση απ' αυτό, αλλά αντίθετα να το μετατρέψουμε σε ειρήνη και να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή", είπε ο Ερντογάν.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ανυπομονούν να επιταχύνουν την εργασία για τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο ΝΑΤΟϊκός σύμμαχός τους είναι ασφαλής και να βοηθήσουν να επιλυθεί η διένεξη στη Συρία.