Εξαιτίας ενός ελαττωματικού εξαρτήματος συνετρίβη τον περασμένο Δεκέμβριο το Airbus A320-200 της Air Asia στη Θάλασσα της Ιάβας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές στην τελική τους έκθεση.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών, επανειλημμένα προβλήματα που οφείλονταν στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης ανάγκασαν τους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας για να επιδιορθώσουν την βλάβη, πριν χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης-- που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Στο τέταρτο σήμα του συναγερμού, οι πιλότοι ενεργοποίησαν τους αυτόματους διακόπτες σε ένα μέρος του συστήματος ελέγχου σε μια προσπάθεια να το θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Ο ελιγμός αυτός απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να χάνει τη σταθερότητά του, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε στη συνέχεια το πλήρωμα κατέστησαν το αεροπλάνο μη ελεγχόμενο» με αποτέλεσμα μια «παρατεταμένη εγκατάλειψη» του αεροσκάφους μη επιτρέποντας πλέον στο πλήρωμα να το σηκώσει, εξηγεί η έκθεση.

Το Airbus A320-200 είχε απογειωθεί από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σχεδόν μισή ώρα αργότερα, αφού είχε ζητήσει άδεια να πάρει ύψος εξαιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η ανάλυση των καταγραφέων πτήσης, οι οποίοι βρέθηκαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους, έδειξε ότι το Airbus είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά απότομο άνοδο, εντελώς αφύσικη για ένα αεροπλάνο της γραμμής, πριν χάσει ύψος και συντριβεί στη θάλασσα.

Από τη συντριβή του Airbus είχαν χάσει τη ζωή τους 162 άνθρωποι.