current views are: 11

1 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:11

Η Τουρκία «έκλεισε» τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία (Βίντεο)

Κλιμακώνεται ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία επεκτάθηκε και στη θάλασσα, με τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων να διέλθουν από τα στενά του Βοσπόρου. 

Δημοσίευση 13:11’

Κλιμακώνεται ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία επεκτάθηκε και στη θάλασσα, με τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων να διέλθουν από τα στενά του Βοσπόρου. 

Κλιμακώνεται ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, η οποία επεκτάθηκε και στη θάλασσα, με τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων να διέλθουν από τα στενά του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες στη θάλασσα, προκειμένου να τους επιτρέψει η Τουρκία να περάσουν από το Βόσπορο. 

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου.

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux» τόνισε ο Κραβσένκο.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ρωσική ανώνυμη στρατιωτική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει στο ίδιο πρακτορείο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την διέλευση των ρωσικών πλοίων και απέδωσε την καθυστέρηση τόσο στον φόρτο εργασίας όσο και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Η Σύμβαση του Montreux του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις».

Για τα πολεμικά πλοία σε περιόδους ειρήνης, προβλέπει ότι η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων. Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά».

 

 

 

 


σχετικα αρθρα