Αλματώδη άνοδο, κατά 22%, κατέγραψε δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το περιοδικό Paris Match και το ραδιοφωνικό δίκτυο Sud Radio, η δημοτικότητα του Ολάντ ανέρχεται στο 50%. Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση του Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας από το 2012, τη χρονιά που είχε εκλεγεί. 

Η δημοτικότητα του Ολάντ, η οποία είχε κατακρημνιστεί ξανά τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, είχε καταγράψει μια παρόμοια αύξηση (+21%) τον Ιανουάριο, όταν είχαν διαπραχθεί οι επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo κι ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ.

«Για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά παρατηρείται ιλιγγιώδης άνοδος της δημοτικότητας του προέδρου» Ολάντ, σημείωσε ο Φρεντρίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι που εκφράζουν θετική γνώμη για τις ενέργειες του προέδρου είναι πλέον περισσότεροι (50%, +22% από τον περασμένο μήνα) από αυτούς που τις αποδοκιμάζουν (49%, -23% από τον Νοέμβριο). Το 1% δεν εξέφρασε γνώμη.

Το δεδομένο αυτό καταγράφεται πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες χαρακτηρίζονται η τελευταία πρόβα πριν από τις προεδρικές εκλογές, το 2017. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) εμφανίζεται σε θέση ισχύος και ενδέχεται να κερδίσει για πρώτη φορά δύο περιφέρειες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το 62% των Γάλλων κρίνει ότι ο Ολάντ «υπερασπίζεται καλά τα συμφέροντα της Γαλλίας στο εξωτερικό», το 38% ότι «λέει την αλήθεια στους Γάλλους» —αυτό σημαίνει ότι ένα 62% δεν τον εμπιστεύεται— ενώ επίσης το 38% θεωρεί πως βρίσκεται κοντά «στις ανησυχίες των Γάλλων». Μόλις ένα 28%, μολαταύτα, θα ήθελε ο Ολάντ να επανεκλεγεί το 2017. Ακόμη χαμηλότερο ποσοστό (26%) θεωρεί ότι ο πρόεδρος ασκεί ορθή οικονομική πολιτική.