Σχέδιο για την απευθείας αεροπορική μεταφορά αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Μετά τη συμφωνία της Κυριακής στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

«Θα είναι (σ.σ. το σχέδιο) μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης θα δουλέψει μόνο αν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και αν οι τουρκικές αρχές μειώσουν την ροή των προσφύγων σε σημαντικό βαθμό», υπογράμμισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι πρώτες ενδείξεις αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ικανοί για να το πράξουν».

Στο περιθώριο της Συνόδου της Κυριακής, οχτώ χώρες της ΕΕ συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επίσης έλαβαν μέρος στην συνάντηση. Η Γαλλία ίσως ενταχθεί στην ομάδα των χωρών αυτών.

Μολαταύτα, αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν δεσμεύτηκαν όλες οι προαναφερθείσες χώρες για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς να εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Την ίδια μέρα διεξάγεται το τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης.