Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις  Άγκυρας – Μόσχας μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους με τις δύο πλευρές να ζητούν πια παραιτήσεις σε ανώτατο επίπεδο (σ.σ. Πούτιν – Ερντογάν) σχετικά με τις κατηγορίες περί εμπορικής συνεργασίας της οικογένειας του τούρκου προέδρου με τους τζιχαντιστές.

Εδώ και αρκετές ημέρες η Ρωσία έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Τουρκία για λαθρεμπόριο καυσίμων και συνεργασία με τους τζιχαντιστές που ελέγχουν μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών στη Συρία, κάτι που αποτελεί και τη κυριότερ πηγή χρηματοδότησής τους.

Σήμερα ο προέδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία με τέτοιους ισχυρισμούς και τόνισε ότι θα παραιτούνταν αν αποδεικνύονταν αληθείς.  Μιλώντας, όμως, κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, είπε ακόμα ότι δεν επιθυμεί να χειροτερεύσουν οι σχέσεις με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, επανήλθε σήμερα με τις ίδιες κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι έχει και αποδέιξεις. Όπως είπε η οικογένεια του τούρκου προέδρου έχει απευθείας εμπλακεί στο εμπόριο πετρελαίου με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και ότι η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής «κλεμμένου» πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός προέβαλε εικόνες από δορυφόρο, που, όπως είπε,  δείχνουν νταλίκες με πετρέλαιο να ταξιδεύουν από έδαφος ελεγχόμενο από την ISIS προς την Τουρκία.

Όπως είπε τα φορτηγά ταξίδεψαν σε τρεις τοποθεσίες – μεταξύ των οποίων και δυιλιστήρια- στην Τουρκία και μέρος αυτών στη συνέχεια μετακινήθηκε σε τρίτη χώρα.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν συγκεκριμενοποίησαν ποια απόδειξη έχουν σχετικά με την καταγγελόμενη εμπλοκή του Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Τα βίντεο που ακολουθούν τα έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

 

Εξάλλου και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη κατηγορήσει την Άγκυρα για την κατάρριψη του αεροσκάφους με σκοπό να προστατεύσει τις ζώνες προμήθειας πετρελαίου.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η ρωσική πλευρά που ζητά παραιτήσεις. Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας τη Δευτέρα στο Παρίσι και στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, πέταξε το μπαλάκι στο ρώσο ομόλογό του και τον κάλεσε να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να αποδείξει τις κατηγορίες που του αποδίδει.

«Εφόσον ένας τέτοιος ισχυρισμός αποδειχθεί το ήθος του έθνος μας απαιτεί να το κάνω (σ.σ. Παραιτηθώ). Δεν θα παραμείνω σε αυτή τη θέση. Αλλά σας ρωτώ κ. Πούτιν, εσείς θα μένατε;»

Με πληροφορίες από Reuters