Τη μετατροπή της καταδικαστικής απόφασης του Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της Ρίβα Στέεκνκαμπ από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση ζήτησαν νοτιοαφρικανοί εισαγγελείς, ύστερα από έφεση που άσκησαν επί της πρωτόδικης απόφασης.

Οι εισαγγελείς ανέτρεψαν την προηγούμενη απόφαση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Όσκαρ Πιστόριους ήθελε να σκοτώσει τη σύντροφό του και για αυτό κλειδώθηκε στην τουαλέτα.

Την απόφαση για μετατροπή της ποινής που θα του επιβληθεί, η οποία θα κυμαίνεται από 15ετή μέχρι ισόβια κάθειρξη θα κρίνει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

«Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο και είχε εγκληματικές προθέσεις τη στιγμή που πυροβόλησε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ερικ Λιτς κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας που μεταδόθηκε ζωντανά από νοτιοαφρικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η υπόθεση αναπέμπεται σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την αναθεώρηση της ποινής», πρόσθεσε, γεγονός που δεν προϋποθέτει νέα δίκη, αλλά απλώς μετατροπή της ποινής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έθεσε εν αμφιβόλω τα γεγονότα, όπως τα κατέθεσε ο κατηγορούμενος. Ο Πιστόριους δεν αρνήθηκε ποτέ ότι σκότωσε τη φίλη του. Αλλά δήλωσε ότι θεωρούσε ότι διαρρήκτης είχε διεισδύσει στην κατοικία του και ότι αγνοούσε ότι η φίλη δεν βρισκόταν στο κρεβάτι την ώρα που άνοιξε πυρ στην πόρτα του μπάνιου.

Οι πέντε ανώτατοι δικαστές έκαναν λόγο για «θεμελιώδες σφάλμα» ερμηνείας εκ μέρους της δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και επεσήμαναν το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πυροβολώντας την πόρτα της τουαλέτας στο ύψος ανθρώπου δεν μπορούσε να αγνοεί το γεγονός ότι κινδύνευε να σκοτώσει κάποιον, όποιο και να ήταν το θύμα.

Ο δικαστής χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μία βομβιστική επίθεση στην οποία ο δράστης, αν και δεν γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων του, διαπράττει φόνο.

Η Τζουν Στέενκαμπ, η μητέρα του θύματος, που βρισκόταν στο ακροατήριο, έμεινε ακίνητη κατά την ανάγνωση της απόφασης, ενώ ο σύζυγός της από το Πορτ Ελίζαμπεθ δήλωσε σε νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι είναι ικανοποιημένος.

Εκπρόσωπος της οικογένειας του Πιστόριους δήλωσε ότι η νομική ομάδα των συνηγόρων του κατηγορουμένου εξετάζει την απόφαση και ότι η οικογένεια θα συμβουλευθεί τους συνηγόρους για τα επόμενα βήματα.