Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδει η Μόσχα περί συνεργασίας με τους τζιχαντιστές για το πετρέλαιο.

«Εχουμε αποδείξεις στα χέρια μας. Θα τις αποκαλύψουμε στον κόσμο», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε  συνδικαλιστές στην Αγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του σύρου επιχειρηματία Ζορζ Χασουάνι, «κατόχου ρωσικού διαβατηρίου».

«Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει μια προπαγάνδα από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα ούτε η Ρωσία το πιστεύει αυτό», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί εμπορίου πετρελαίου με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

«Κοιτάξτε», είπε «η Ρωσία πρέπει να αποδείξει ότι η τουρκική δημοκρατία αγοράζει πετρέλαιο από την ISIS αλλιώς αυτό είναι συκοφαντία».

«Η ανήθικη πλευρά του θέματος είναι ότι εμπλέκουν την οικογένειά μου στις συναλλαγές», τόνισε ο Ερντογάν και επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί εάν η Μόσχα αποδείξει τις κατηγορίες.

Μάλιστα είπε ότι στην πραγματικότητα Ρώσοι είναι αυτοί που εμπλέκονται σε συναλλαγές πετρελαίου.

«Ποιος αγοράζει πετρέλαιο (από την ISIS); Να σας το πω. Ο Ζορζ Χασουάνι, κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου και σύρος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους σε αυτές τις επιχειρήεσις», είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τον Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Χασουάνι, ο οποίος έχει επίσης συμπεριληφθεί σε μια λίστα με κυρώσεις της ΕΕ, με την κατηγορία ότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας σε αγορές πετρελαίου.

Αμετακίνητος από την θέση του απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως οι Τούρκοι θα μετανιώσουν για αυτό που έκαναν.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ...εκείνους που χτύπησαν πισώπλατα του πιλότους μας...δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Μόνο ο Αλλάχ το ξέρει. Θα μετανιώσουν για ό,τι έκαναν», προειδοποίησε κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των κυβερνητών των περιφερειών και περιοχών της Ρωσίας, απειλώντας με περαιτέρω κυρώσεις την Άγκυρα.

Στο μεταξύ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, επανήλθε με τις ίδιες κατηγορίες κατά της Άγκυρας ισχυριζόμενος ότι έχει και αποδέιξεις. Όπως είπε η οικογένεια του τούρκου προέδρου έχει απευθείας εμπλακεί στο εμπόριο πετρελαίου με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και ότι η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής «κλεμμένου» πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός προέβαλε εικόνες από δορυφόρο, που, όπως είπε,  δείχνουν νταλίκες με πετρέλαιο να ταξιδεύουν από έδαφος ελεγχόμενο από την ISIS προς την Τουρκία.

Όπως είπε τα φορτηγά ταξίδεψαν σε τρεις τοποθεσίες – μεταξύ των οποίων και δυιλιστήρια- στην Τουρκία και μέρος αυτών στη συνέχεια μετακινήθηκε σε τρίτη χώρα.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters