Την επίσημη πρεμιέρα του έργου «Chiamatemi Francesco» (Να με φωνάζετε Φραγκίσκο) του ιταλού σκηνοθέτη Ντανιέλε Λουκέτι, παρακολούθησε ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με απόφαση του ίδιου του ποντίφικα διετέθησαν συνολικά σε φτωχούς, άστεγους, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες και εθελοντές, επτά χιλιάδες εισιτήρια, διαμέσου των καθολικών ενοριών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων της Αιώνιας Πόλης.

Στο τέλος της προβολής, μοιράστηκαν στους θεατές και σακούλες με συσσίτιο, το οποίο δωρίστηκε από εθελοντικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το έργο προβάλλεται από σήμερα στους ιταλικούς κινηματογράφους και το σενάριό του δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του Αργεντινού ποντίφικα: στην φιλία του με μια γυναίκα πριν χειροτονηθεί, στην επέμβαση για αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα, στην έντονη συγκίνησή του για τον θάνατο ενός φίλου του και στην αδυναμία του στο ποδόσφαιρο και στο ταγκό.

Δεν λείπει και μια αναφορά στους ανοικτούς ορίζοντες και στον «διαφορετικό λόγο» του Φραγκίσκου: στην ταινία βλέπουμε ότι στην Αργεντινή, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, είχε αποφασίσει να βαπτίσει ο ίδιος το παιδί μιας δικαστίνας, η οποία δεν ήταν παντρεμένη, ενώ χαρακτήρισε την Θεολογία της Απελευθέρωσης «μια άλλη εκδοχή της θεολογίας».

Το Chiamatemi Francesco μας θυμίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με τον πάπα Μάριο Χόρχε Μπεργκόλιο, «πρέπει πρώτα να ακολουθείς ό,τι επιτάσσει η συνείδησή σου και μετά να υπακούς στις εντολές των ανωτέρων σου».