Αποτελεί εξύβριση η σύγκριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα... «γκόλουμ»;

Όσο αστείο και να ακούγεται, ένα τουρκικό δικαστήριο ανέθεσε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να... αποφανθεί για αυτό το ερώτημα. Η απόφαση της επιτροπής μάλιστα, μπορεί να είναι ο λόγος για να επιβληθούν 2 χρόνια φυλάκισης σε χρήστη του Ίντερνετ.

Τον περασμένο Οκτώβτιο, ο γιατρός Μπιλγκίν Τσιφτσί ανήρτησε γι' αστείο στον λογαριασμό του στο Twitter δύο φωτογραφίες: Μία Τούρκου προέδρου και δίπλα της ακόμη μία με ένα... γκόλουμ από την επιτυχημένη τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Όπως αναμενόταν, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε σφόδρα και κατέθεσε μήνυση εναντίον του γιατρού, ο οποίος συνελήφθη πάραυτα μέσα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Μάλιστα απαγγέλθηκε σε βάρος του η κατηγορία για «εξύβριση του αρχηγού του κράτους».

Οι δικαστές της επαρχίας του Αϊδινίου από την πλευρά τους, εξέτασαν τη δικογραφία και παραδέχονται πως αγνοούν το έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποφανθούν για αυτή τη σύγκριση, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Milliyet.

Το δικαστήριο ανέθεσε κατά συνέπεια σε εμπειρογνώμονες - δύο ακαδημαϊκούς, δύο ψυχολόγους και έναν ειδικό στον κινηματογράφο - να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα κατά την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, που ορίσθηκε για τον Φεβρουάριο.