Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι καταγγελίες στελεχών της οργάνωσης Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος, τα οποία αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ευθύνονται για τη διάδοση ιού, ο οποίος «τρώει» την ανθρώπινη σάρκα. 

Τα στελέχη της οργάνωσης κάνουν λόγο για πάνω από 500 κρούσματα λεϊσμανίασης τους τελευταίους 12 μήνες, στη Συρία. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ σημειώνεται ότι η νόσος προκαλείται από παράσιτα πρωτόζωα που μεταφέρονται με μύγες.

«Ο βασικός παράγοντας της ταχείας εξάπλωσης του ιού είναι το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές σκοτώνουν ανθρώπους και αφήνουν τις σορούς τους για μέρες στους δρόμους και στις πλατείες» δήλωσε στέλεχος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου. 

Την ίδια ώρα, η Daily Mail έδωσε στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές φωτογραφίες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας της Συρίας έχουν καταρρεύσει τελείως ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Κούρδος από τη Συρία μαχητής υποστήριξε:

Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για αυτή τη θανάσιμη ασθένεια νωρίτερα. Βρισκόμαστε στο πεδίο της μάχης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτή η νόσος ουσιαστικά αναπτύχθηκε στις εμπόλεμες περιοχές, το Ταλ Χαμίς, τη Χον, το Κόσα.