Συνολικά 2933 μετανάστες που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα καθώς επίσης και 35 διακινητές έπιασαν οι τουρκικές αρχές, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan. 

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό κράτηση από τις αρχές του έτους 47.622 πρόσωπα που ήθελαν να φθάσουν στην Ελλάδα από την επαρχία Τσανάκαλε και ότι διέσωσε ανοικτά των ακτών της περισσότερους από 79.000 μετανάστες.

Από τις αρχές του 2015 περισσότεροι από 650.000 μετανάστες ξεκίνησαν από την Τουρκία διά θαλάσσης για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια χρονική περίοδο, περισσότεροι από 500 ανάμεσά τους, στη μεγάλη πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Το «σχέδιο δράσης» που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει την καταβολή από την ΕΕ βοήθειας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της για καλύτερη φύλαξη των συνόρων της και τη συνεργασία της στη μάχη κατά των διακινητών που δρουν από τις ακτές της.

Η Άγκυρα εξασφάλισε ακόμη την υπόσχεση ότι θα επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου σε τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.