ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωκαταδίκη της Ρωσίας για υποκλοπές

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2015, 23:28 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2015, 23:37
Ευρωκαταδίκη της Ρωσίας για υποκλοπές
Facebook Twitter Whatsapp
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε χθες τη Ρωσία για το σύστημα γενικευμένης υποκλοπής των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων το οποίο χρησιμοποιεί, κάνοντας λόγο στο σκεπτικό του για μια αυθαίρετη πρακτική, η οποία εγείρει τον κίνδυνο να «υπονομευτεί», αν όχι να «καταστραφεί η δημοκρατία» στη χώρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε χθες τη Ρωσία για το σύστημα γενικευμένης υποκλοπής των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων το οποίο χρησιμοποιεί, κάνοντας λόγο στο σκεπτικό του για μια αυθαίρετη πρακτική, η οποία εγείρει τον κίνδυνο να «υπονομευτεί», αν όχι να «καταστραφεί η δημοκρατία» στη χώρα.

Ελλείψει «επαρκών και αποτελεσματικών (νομικών) εγγυήσεων εναντίον των καταχρήσεων», ένα «σύστημα μυστικής παρακολούθησης προορισμένο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει, ακόμη και να καταστρέψει, τη δημοκρατία που προορίζεται να προασπίσει», ανέφεραν οι δικαστές, οι οποίοι καταδίκασαν ομόφωνα τη Ρωσία.

Το ΕΔΑΔ έλαβε την απόφαση αυτή κατόπιν της προσφυγής του διευθυντή μιας εκδοτικής εταιρείας, ο οποίος είχε προσπαθήσει—μάταια—να προσφύγει στα ρωσικά δικαστήρια εναντίον των υποκλοπών. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας έχουν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις συνδιαλέξεις μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς να απαιτείται καν έγκριση εισαγγελικού ή δικαστικού λειτουργού.

Ο προσφεύγων δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι ο ίδιος παρακολουθείτο, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είχε το δικαίωμα να θεωρήσει ότι «είναι θύμα» του συστήματος υποκλοπών, καθώς τα μυστικά μέτρα παρακολούθησης αφορούν στην πράξη «όλους τους χρήστες» των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας χωρίς διάκριση.