Η απόφαση της Γερμανίας να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της Πολωνίας, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε λειτουργία την πρώτη της πυρηνική μονάδα το 2020, δήλωσε την Τρίτη (31/5) ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση στις άλλες πηγές ενέργειας. Οι γερμανικές αποφάσεις δεν έχουν καμία επιρροή στις δικές μας αποφάσεις», τόνισε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.

Ο πολωνός υπουργός Οικονομίας Βάλντεμαρ Πάβλακ εκτίμησε πάντως ότι η Πολωνία θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της, αφότου η Γερμανία αποφάσισε την Δευτέρα να σταματήσει τους τελευταίους αντιδραστήρες της το 2022, καθιστάμενη η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

«Πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η απόφαση θα είναι οριστική και πραγματικά εφαρμόσιμη», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν διαθέτει σήμερα καμία πυρηνική μονάδα και παράγει το 94% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Θέλει να κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες των 3.000 MW ο καθένας, και ο πρώτος προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.