ΔΙΕΘΝΗ

Handelsblatt: Υπουργός πετρελαίου του ISIS ο γιος του Ερντογάν

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:51 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2015, 09:16
Handelsblatt: Υπουργός πετρελαίου του ISIS ο γιος του Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Στις σχέσεις της Τουρκίας με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται η Handelsblatt, βάζοντας στο στόχαστρο τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις σχέσεις της Τουρκίας με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται η Handelsblatt, βάζοντας στο στόχαστρο τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν και πολλές δυτικές χώρες αρνούνται να πιστέψουν (τουλάχιστον επίσημα) ότι η Τουρκία είναι ανακατεμένη στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου με το ISIS, η φήμη και το παρελθόν του γιου του Ερντογάν μιλάει από μόνο του» γράφει η εφημερίδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν και στα χαρτιά ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει πολύ σημαντικές περγαμηνές, η πραγματική του βιογραφία έχει πολλά σκοτεινά σημεία». Παράλληλα, σημειώνετια ότι οι ρωσικές κατηγορίες έχουν δεν είναι χωρίς πραγματικά ερείσματα.

Το 2013 ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί ότι ξέπλενε χρήματα για τον πατέρα του σε μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Το 2014 υπήρξε ένα ακόμα καταγεγραμμένο τηλεφώνημα με τον πατέρα του, που μιλούσε για μία πληρωμή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Εκείνο τον καιρό δεν υπήρξαν ενδείξεις για τον σκοπό αυτής της πληρωμής, αλλά τα Μέσα έκαναν λόγο ότι αφορούσε χρήματα που θα πήγαιναν σε μίζες και πληρωμές για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως είχε δηλώσει ότι το ηχητικό ήταν ένα βρώμικο ψέμα.

Τον Νοέμβριο, ο σύριος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζούμπι έκανε δημόσια δήλωση ότι η μεταφορική εταιρία η οποία ανήκει στον Μπιλάλ Ερντογάν είχε παραλάβει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Μπιλάλ ότι έκλεβε πετρέλαιο από περιοχές που ήταν υπό την κατοχή του ISIS στο Ιράκ και το έστελνε σε χώρες της Ασίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων, ο Μπιλάλ ανακυρήχτηκε από τους τοπικούς ως «ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ένα μέλος της οικογένειάς του αποδειχτεί ότι έχει σχέσεις με την παράνομη διακίνηση πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος. 

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει:

Ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Με τόσο κακά "χαρτιά" στα χέρια του, ο Ερντογάν είναι προφανές ότι παίζει σε ένα παιχνίδι με υψηλό ρίσκο.