Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών συγκλόνισε το Τατζικιστάν, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). 

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 07.50' ώρα Γκρίνουιτς (09.50' ώρα Ελλάδας) σχεδόν 100 χλμ. δυτικά της πόλης Μιργκάμπ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της περιοχής Παμίρ και σε βάρος 28 χλμ, ανέφερε το USGS.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στο Δελχί και τη Σριναγκάρ στην Ινδία, καθώς και στο Πακιστάν.

Εκπρόσωπος της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός δεν έπληξε τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο Τατζικιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο σεισμός σημειώθηκε όχι μακριά από τη λίμνη Σαρέζ, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και περιορίζεται από ένα φράγμα, το οποίο αν υποστεί ζημιά, μπορεί να απειλήσει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Το επίκεντρό του ήταν σχεδόν 345 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, όπου έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στο βόρειο Πακιστάν και σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Στην Ινδία, κάτοικοι των πόλεων Νέο Δελχί και Σριναγκάρ βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα. Στην πρωτεύουσα του Πακιστάν σείστηκαν οι τελευταίοι όροφοι κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Χρηματιστήριο και το κτίριο εκκενώθηκε, όπως και αρκετά άλλα στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο έχει σημαδέψει η μνήμη του σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών στις 26 Οκτωβρίου που άφησε πίσω του 390 νεκρούς στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Στις 23 Νοεμβρίου, σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών έγινε αισθητός στο βόρειο Αφγανιστάν.