current views are: 7

7 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:30

«Le Choc»: Ο γαλλικός Τύπος για τη νίκη της Λεπέν

Η ιστορική νίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου, με τα πρωτοσέλιδα να έχουν τίτλο «Το σοκ». 

Δημοσίευση 10:30’

Η ιστορική νίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου, με τα πρωτοσέλιδα να έχουν τίτλο «Το σοκ». 

Η ιστορική νίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου, με τα πρωτοσέλιδα να έχουν τίτλο «Το σοκ». 

Ο τίτλος αυτός είναι κάτι σπάνιο για τις δύο γαλλικές εφημερίδες, τη (συντηρητική) Le Figaro και την (κομμουνιστική) L’Humanité.

Δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France βλέπει πλέον «Το Εθνικό Μέτωπο στις πόρτες της εξουσίας», ενώ για τη Libération, (το FN) «Πλησιάζει».

Το κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό ρεκόρ σχεδόν 28% των ψήφων, δηλώνει ότι είναι «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» και προηγείται της δεξιάς αντιπολίτευσης του Νικολά Σαρκοζί (27%) και των σοσιαλιστών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (23,5%), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Οι περιφερειακές εκλογές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και η τελευταία πριν από τις προεδρικές του 2017.

Το FN ήρθε πρώτο σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες από τις 13, μεταξύ των οποίων τρεις βασικές περιοχές: στον βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στη νοτιοανατολική χώρα (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή) η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, και στην ανατολική περιφέρεια (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη) ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.

Το Εθνικό Μέτωπο είναι επίσης πρώτο στην κεντρική Γαλλία (περιφέρεια Σαντρ-Βαλ-ντε-Λουάρ) στην κεντροανατολική (Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ) και στο νότο (Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν-Μιντί-Πιρενέ).

Μαρίν Λεπέν και Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν έλαβαν και οι δύο ποσοστό 41% στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

Η πρόεδρος του FN χαιρέτισε το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στο βορρά και υποστήριξε την «αποστολή του για την επίτευξη της εθνικής ενότητας που χρειάζεται η χώρα». Στο νότο, η Μαρεσάλ-Λεπέν χαιρέτισε ένα «απολύτως ιστορικό ποσοστό», που σημαίνει “το τέλος ενός παλιού συστήματος”.

Ρεπουμπλικανικό φράγμα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «ρεμπουμπλικανικού », που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. «Η θυσία είναι μεγάλη… επί πέντε χρόνια, οι σοσιαλιστές δεν θα έχουν έδρες στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του PS Zαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Το κόμμα του προέδρου Ολάντ, που διοικούσε μέχρι τώρα σχεδόν όλες τις περιφέρειες, δείχνει να διατηρεί μόλις τρεις.

Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε «ένωσης» –με την αριστερά προκαλώντας την οργή των σοσιαλιστών– ή “απόσυρσης” ψηφοδελτίων στο β΄γύρο του κόμματός του «Οι Ρεπουμπλικανοί», το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί “τη μόνη δυνατή εναλλακτική λύση” στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το FN.

Οι Ρεπουμπλικανοί που είχαν υποσχεθεί μεγάλη νίκη πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, έχασαν έδαφος το οποίο κέρδισε το FN.

«Το μήνυμα της δεξιάς επιδεικνύει μεγάλη ανευθυνότητα», επέκριναν συνεργάτες του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, το πολιτικό γραφείο του οποίου συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει μια «κοινή στρατηγική» που θα υιοθετηθεί για τον β΄γύρο, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών πιθανόν να αντιμετωπίσει «Η εικόνα είναι σαφής, καταγράφουμε ισχυρή άνοδο του FN, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό με σαφήνεια και ψυχραιμία», δήλωσε ο βασικός εσωκομματικός του αντίπαλος για τις προεδρικές εκλογές του 2017, Αλέν Ζιπέ, αφήνοντας να εννοηθεί μια απόκλιση της ανάλυσης με τον Σαρκοζί.

Η στάση του PS και της δεξιάς σε περιφέρειες που ενδέχεται να στραφούν στην άκρα δεξιά θα είναι καθοριστική, όπως μια απόσυρση ή ένωση ψηφοδελτίων για να αποτραπεί μια στροφή προς το FN.

Ο πρώτος γύρος διεξήχθη χθες υπό αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα εκλογικά τμήματα της χώρας που ακόμη είναι υπό το σοκ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, στις οποίες 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο Παρίσι.

Μετά τις επιθέσεις αυτές, το FN ενίσχυσε την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική του ρητορική έπειτα από την αποκάλυψη ότι δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχαν φτάσει στη Γαλλία, μαζί με το κύμα των μεταναστών που είχε φτάσει στην Ελλάδα.

Οι σοσιαλιστές πάσχουν από τις διχόνοιες της αριστεράς και δεν επωφελήθηκαν από τη θεαματική άνοδο της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, του οποίου οι πρωτοβουλίες όσον αφορά την ασφάλεια μετά τις επιθέσεις επιδοκιμάστηκαν και υποστηρίχτηκαν από την κοινή γνώμη.

Ένας στους δυο ψηφοφόρους δεν πήγε να ψηφίσει χθες.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι οι τελευταίες προγραμματισμένες στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, στις οποίες η Μαρί Λεπέν θεωρείται επίσης φαβορί σύμφωνα με τις προθέσεις ψήφου στον πρώτο γύρο.


σχετικα αρθρα