Σε 75 εκατ. ευρώ το μήνα ανέρχονται τα έσοδα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές που ελέγχει, το οποίο ωστόσο καταφεύγει στην υπερφορολόγηση για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Σύμφωνα με τον οργανισμό IHS, περίπου το 50% των εισοδημάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης προέρχεται από την φορολογία που επιβάλλει και το 43% από την πώληση πετρελαίου και αερίου, έναν τομέα ωστόσο που έχει αποδυναμωθεί λόγω των βομβαρδισμών που διεξάγουν ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών και η Ρωσία.

Το Ισλαμικό Κράτος δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και υποχρεώθηκε πρόσφατα να μειώσει τους μισθούς των μαχητών του αλλά και να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, αποκαλύπτει ο IHS, που επισημαίνει επιπλέον ότι η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, φορολογεί συστηματικά τον άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να εγκαταλείψει τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο IHS απαριθμεί 6 βασικές πηγές εισοδημάτων του Ισλαμικού Κράτους:

  • Παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου και αερίου.
  • Φορολόγηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που ελέγχει. 
  • Δήμευση εδαφών και περιουσιών, εμπόριο ναρκωτικών και αρχαιοτήτων.
  • Εγκληματικές δραστηριότητες όπως ένοπλες ληστείες ή απαγωγές με στόχο την καταβολή λύτρων. 
  • Εκμετάλλευση των κρατικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το Ισλαμικό Κράτος πλέον δεν εξαρτάται από τις δωρεές των εύπορων ιδιωτών, ιδίως από τον Κόλπο, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα.

«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια κρατική μηχανή (στη Συρία και το Ιράκ) και φορολογεί τους πληθυσμούς, δημεύει τις περιουσίες τους, αποκτά πλούτη μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων όπως επίσης με το πετρέλαιο και το αέριο. Οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν το κάνουν αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόλουμπ Στρακ, αναλυτής του HIS.

«Την ίδια στιγμή, καθώς διοικεί ένα Κράτος, η πλειονότητα αυτών των χρημάτων διοχετεύεται στη διαχείριση της περιοχής. Δεν ισχύει το ότι κερδίζουν 75 εκατομμύρια ευρώ και τα δαπανούν σε όπλα και βόμβες».