Την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι έτος, που θα καθορίσει την πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά, που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους τρόπους αξιοποίησης των αποθεμάτων στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και θα ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επίσης, σημείωσε ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από κυπριακό τεμάχιο 11, που έχει αδειοδοτηθεί στην γαλλική ΤΟΤΑΛ, και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ «φαίνεται να είναι εύλογα ενθαρρυντικές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και Κύπρου στην Κύπρο.

«Στις συναντήσεις αυτές θέτουμε τις βάσεις για το πλαίσιο συνεργασίας και ορίζουμε τις παραμέτρους, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι τεχνοκράτες που υλοποιούν τις αποφάσεις», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο δόγμα της Λευκωσίας για προώθηση συνεργειών με τις χώρες της περιοχής, με τρόπο που ουσιαστικά τείνει να οδηγήσει σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα αποκλινόντων μέχρι σήμερα παραγόντων. Τόνισε όμως ότι η συνεργασία αυτή βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το κοινό όφελος, αλλά και τις συνεργασίες που δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός άξονα που θα στρέφεται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών.

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό», πρόσθεσε, «υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες της περιοχής, παρέχοντας έτσι προστιθέμενη αξία στις πρωτοβουλίες μας».