Στην επιβεβαίωση της λήψης κοινής επιστολής από τη λήψη της κοινής επιστολής από τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας για την διεύρυνση της εντολής της Frontex προχώρησε σήμερα η Κομισιόν μέσω της αρμόδιας εκπροσώπου Νατάσας Μπερτό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ν. Μπερτό διευκρίνισε πως η επιστολή που απευθυνόταν στον επίτροπο Αβραμόπουλο και εστάλη πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, αναφερόταν επί της ουσίας στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρόεδρος Γιούνκερ. 

Όπως είπε η Ν. Μπερτό, η εν λόγω πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση της Επιτροπής που θα είναι έτοιμη στις 15 Δεκεμβρίου.

«Μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τι αναφέρει η επιστολή 

Στην επιστολή τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΥΠΕΣ Γαλλίας και Γερμανίας, δηλώνουν πως είναι «βαθιά πεπεισμένοι» πως η ροή των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη «πρέπει να μειωθεί».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε σύγχυση ανάμεσα σε τρομοκράτες και μετανάστες», δηλώνουν ο Μπερνάρ Καζνέβ και ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

Καλούν επίσης να «βρεθεί μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση» και τάσσονται υπέρ μιας «ουσιαστικής ενίσχυσης» του ρόλου των επιχειρήσεων της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συντονισμού και επιτήρησης των συνόρων.

Το διακύβευμα αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί. «Επειδή θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν, πρέπει επειγόντως να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», γράφουν.

Προειδοποιούν πως, αν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, δεν «βελτιωθούν ουσιαστικά», οι πρόσφατες αποφάσεις για επαναπατρισμό των προσφύγων στην Ευρώπη «μπορεί να αμφισβητηθούν από την κοινή γνώμη των χωρών μας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και με αυστηρότητα» προκειμένου να «διασφαλίσει ένα ύψιστο επίπεδο ασφάλειας στην επικράτειά της», επιμένουν οι υπουργοί.

Η Frontex «θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο σημαντικό απόθεμα αποσπασμένων επιχειρησιακών δυνάμεων και σε έκτακτες συνθήκες θα πρέπει να μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία να αναπτύσσει με δική της ευθύνη ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα», υπογραμμίζουν.

Οι συνοριοφύλακες της Frontex θα πρέπει «να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες βάσεις δεδομένων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παραβολής Δακτυλικών Αποτυπωμάτων των Αιτούντων Άσυλο [Eurodac], τις βάσεις δεδομένων της Interpol και τις εθνικές βάσεις δεδομένων, κυρίως) και ο ρόλος της «θα μπορούσε επίσης να διευρυνθεί μέχρι την πιθανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο έδαφος μιας τρίτης χώρας», με τη συμφωνία της ενδιαφερόμενης χώρας και της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

Οι κ.κ. Καζνέβ και ντε Μεζιέρ εκτιμούν επίσης πως «προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικοί οι συνοριακοί έλεγχοι, οι κατάλληλες βάσεις δεδομένων πρέπει να διασυνδεθούν» και επαναφέρουν την επιθυμία τους για μια «στοχευμένη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων Σένγκεν».

Οι δύο υπουργοί εκτιμούν, τέλος, πως είναι «αναγκαίο» τα κέντρα υποδοχής μεταναστών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη να «είναι επιχειρησιακά το συντομότερο δυνατό», καθώς η δημιουργία των κέντρων αυτών «είναι πολύ χρονοβόρα».