«Ας διαδώσουμε όλοι την ευσπλαχνία, αν μπορούμε ας σκουπίσουμε μερικά δάκρυα και ας δωρίσουμε λίγη χαρά», διεμήνυσε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την τελετή έναρξης του Αγίου Έτους των Kαθολικών, του Ιωβηλαίου.

Ο Ποντίφικας αγκάλιασε τον επίτιμο ποντίφικα, Βενέδικτο, και προχώρησε –όπως ορίζει η τελετουργία– στο άνοιγμα της «Αγίας Πύλης» της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην πλατεία έξω από την εκκλησία συνέρρευσαν, σήμερα το πρωί, περίπου 50.000 πιστοί. Ένας αριθμός χαμηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω και της ανησυχίας για τυχόν σχέδια επιθέσεων των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Σύμφωνα με σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, το Άγιο Έτος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία και για περαιτέρω επαναπροσέγγιση με τους Ορθόδοξους, στην κοινή πορεία που θα πρέπει να οδηγήσει και πάλι προς την πλήρη κοινωνία.

«Ας εγκαταλείψουμε κάθε μορφή φόβου και δισταγμού, διότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε όποιον γνωρίζει τι εστί η εμπειρία της αγάπης. Ας ζήσουμε τη χαρά της συνάντησης με τη θεία χάρη, που μεταμορφώνει τα πάντα», τόνισε ο Αργεντινός ποντίφικάς.

Στο Twitter, τέλος, ο Φραγκίσκος έγραψε: «Το Ιωβηλαίο Έτος της ευσπλαχνίας ας φέρει όλους σε επαφή με την καλοσύνη και την τρυφερότητα του Θεού».