Σε ανασχηματισμό προχωράει ο Νικολάς Μαδούρο μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές. 

"Ζήτησα από το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί για να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, βαθιάς αναγέννησης και ανανέωσης όλης της εθνικής κυβέρνησης", δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του. "Αυτό που θέλω είναι: ένα πρόγραμμα για το νέο στάδιο της επανάστασης, με μια βαθιά διόρθωση", τόνισε ο αρχηγός του κράτους αλλά ορκίστηκε ότι θα ασκήσει βέτο στα σχέδια της αντιπολίτευσης για ένα νόμο περί αμνηστίας στους πολιτικούς κρατούμενους.

Συσπειρωμένο στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, το "Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας" (MUD) έλαβε 112 έδρες από τις συνολικά 167 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δηλαδή μια πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία του δίνει ευρείες αρμοδιότητες.

Πενήντα πέντε έδρες διατηρεί το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Μαδούρο που έλεγχε το κοινοβούλιο επί 16 χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας του MUD, Χεσούς Τορεάλμπα, δήλωσε ότι οι 112 βουλευτές θα συνεδριάσουν την Πέμπτη για να συζητήσουν το ρόλο τους στο μελλοντικό κοινοβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 5 Ιανουαρίου.

Αυτή η πλειοψηφία των δύο τρίτων επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την προκήρυξη δημοψηφίσματος ή τη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης.

Επιπλέον, διατηρώντας τα δύο τρίτα των εδρών, η αντιπολίτευση "θα μπορεί να ανασυνθέσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έλαβε πάντα αποφάσεις ευνοϊκές για την κυβέρνηση", εξηγεί ο Κάρλος Μαλαμούντ, ειδικός για τη Λατινική Αμερική στο ινστιτούτο Real Elcano στη Μαδρίτη.

Με μια τέτοια πλειοψηφία, η αντιπολίτευση θα μπορεί επίσης να διορίζει τα μέλη του εθνικού εκλογικού συμβουλίου, να εγκρίνει και να τροποποιεί οργανικούς νόμους, να θέτει σε δημοψήφισμα διεθνείς συνθήκες και νομοσχέδια, να ψηφίζει σχέδια συνταγματικής μεταρρύθμισης, ακόμη και να προκαλέσει, μέσω μιας μείωσης της διάρκειας της θητείας του, την πρόωρη αποχώρηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.