Στην αντεπίθεση πέρασε η Άγκυρα και απάντησε στη Μόσχα σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην τουρκική επικράτεια. 

«Θα πρέπει να το δηλώσουμε σαφώς: (...) η Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη μιας μόνο χώρας, της τεχνολογίας μιας μόνο χώρας, όσον αφορά τους πυρηνικούς της σταθμούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Κουρτουλμούς αναφέρεται στην κατασκευή από τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, μία επένδυση ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται θεωρητικά να ολοκληρωθεί το 2020.

Ωστόσο η Τουρκία και η Ρωσία περνούν την χειρότερη διπλωματική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έπειτα από την κατάρριψη του βομβαρδιστικού SU-24 στις 24 Νοεμβρίου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, και η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων, κυρίως οικονομικά.

Η Ρωσία δεν έχει ωστόσο αποκλείσει επισήμως την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του σταθμού του Ακουγιού.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, πάρα πολλές επιχειρήσεις που θα ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας», πρόσθεσε σήμερα ο Κουρτουλμούς και συνέχισε: 

Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα το Ακουγιού.

Η Τουρκία θέλει να φτιάξει τρεις πυρηνικούς σταθμούς για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 30% σε πετρέλαιο.