Περισσότερες από 100.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει κείμενο διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα της βρετανικής Βουλής για τις δηλώσεις του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους μουσουλμάνους και τη ριζοσπαστικοποίηση.

«Οι υπογράφοντες εκτιμούν πως θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ», σύμφωνα με το κείμενο διαμαρτυρίας που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Το γεγονός ότι οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100.000 σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να υποβληθεί προς συζήτηση στους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου. Γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα 120.000 υπογραφές. Η κυβέρνηση απαντά σε όλα τα κείμενα που έχουν συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές, ενώ όταν συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000, το θέμα μπορεί να εισαχθεί για συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ζήτησε να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, καταδικάσθηκαν σ' όλο τον κόσμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε επίσης πολεμική με τις δηλώσεις του για το Παρίσι και το Λονδίνο:

Δείτε τι συνέβη στο Παρίσι, τη φρικτή σφαγή (...). Υπάρχουν ζώνες στο Παρίσι που είναι ριζοσπαστικοποιημένες, όπου οι αστυνομικοί αρνούνται να πάνε. Είναι τρομοκρατημένοι. Έχουμε ζώνες στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη που είναι τόσο ριζοσπαστικοποιημένες ώστε οι αστυνομικοί φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή.

«Οι λονδρέζοι αστυνομικοί κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους βρετανούς μουσουλμάνους, η συμβολή των οποίων στη χώρα μας είναι τεράστια», ήταν η αντίδραση σήμερα στο κοινοβούλιο του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

«Ειλικρινά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αντιβαίνουν στις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κάποιος σε τέτοιες ανοησίες είναι να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος και να του πει πολύ ξεκάθαρα ότι οι απόψεις του δεν είναι ευπρόσδεκτες» είπε.