Μέσα στον Δεκέμβριο θα καταθέσει η Κομισιόν τις προτάσεις της για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά αυτές είναι απίθανο να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε.

Διευκρίνισε δε ότι δεν είναι γνωστό εάν σε αυτές τις προτάσεις θα συμπεριληφθούν οι εισηγήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα σε επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, η οποία ως γνωστόν προβλέπει ενεργοποίηση της Frontex στα εξωτερικά σύνορα δίχως να προηγηθεί αίτημα από μία χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποδοχή της γερμανογαλλικής πρότασης από τα άλλα κράτη-μέλη, ο κ. Πλάτε ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα αντιδράσουν στην πορεία της νομοθετικής διαδικασίας, εάν δηλαδή η Επιτροπή συμπεριλάβει τελικά την πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία υπέβαλαν τις ιδέες τους στην Επιτροπή, από την οποία το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών ζήτησε πριν από λίγες μέρες πρόταση για την ενίσχυση της Frontex.