Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην Κομισιόν που όπως ανακοίνωσε ξεκίνησε διαδικασία κατά της Ιταλίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με ελλιπή εφαρμογή του κανονισμού για την καταγραφή των μεταναστών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός απάντησε με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν κάνει ό,τι επιβάλλεται για την αντιμετώπιση του ρεύματος μεταναστών». 

«Η Ιταλία εργάζεται συνεχώς αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια. Χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση από την ΕΕ, που δεν μπορεί να προδώσει μόνη της τοιν εαυτό της και τα δικά της ιδανικά» αναφέρει στη δήλωσή του ο ιταλός πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν κάνει ό,τι μπορεί».

«Δεν είναι αρκετό να ξεπλένεις την συνείδησή σου δίνοντας λίγα περισσότερα χρήματα σε κάποια χώρα. Εμείς θα πραγματοποιήσουμε και τα πέντε hotspot -πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός- αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία προώθησης σε άλλες χώρες μέλη», είπε.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα στη Μεσόγειο. Στην Ιταλία δεν αφηνόμαστε σε συναισθήματα για ένα λεπτό όπως κάποιος συνάδελφος ευρωπαίος που μετά ξεχνά αυτό που συνέβη», είπε ακόμα και κατέληξε: «Εμείς λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο από άλλες χώρες που βγάζουν κραυγές μετά την τραγωδία και μετά την ξεχνούν».

Οι Βρυξέλλες διαμαρτύρονται γιατί μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 29 χιλιάδες μετανάστες στη βάση Eurodac, σε σχέση με τις 65 χιλιάδες που έφτασαν στις ιταλικές ακτές σύμφωνα με τα στατιστικά της Frontex.

Έτσι η ΕΕ απέστειλε επιστολή όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα και τη Μάλτα.