Ο Μουάμαρ Καντάφι έχει εξοπλίσει εγκληματίες σε μία προσπάθεια να καταστείλει την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του στην πόλη Ζλιτάν, μία από τις τρεις πόλεις που χωρίζουν τη Μιζουράτα, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, από την Τρίπολη, όπως δήλωσε χθες Τρίτη ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Bρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ δήλωσε στο Reuters ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι στρατολογούν εγκληματίες, αποστολή των οποίων είναι να συλλαμβάνουν όποιον θεωρούν ότι είναι αντικαθεστωτικός και να τρομοκρατούν τους κατοίκους της πόλης.

«Γέμισαν (τη Ζλιτάν) με εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ σε τηλεφωνική του επικοινωνία. "Τους έδωσαν αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της Ζλιτάν. Εκτός από τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό, υπάρχουν αναφορές και για βιασμούς".

Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό, επεσήμανε ο Μοχάμεντ, αφορούσε ένα 12χρονο αγόρι το οποίο αυτή την εβδομάδα χτυπήθηκε και βιάστηκε από παραστρατιωτικούς. Στη συνέχεια το εγκετέλειψαν στο δρόμο.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, όμως οι κάτοικοι και σε άλλες πόλεις της Λιβύης έχουν αναφερθεί στη στρατολόγηση εγκληματιών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Ενας κάτοικος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters χθες Τρίτη ότι οι ενδείξεις μίας εξέγερσης εναντίον του Καντάφι είναι προφανείς και πιο δυτικά στις πόλεις Χομς και Γκαραμπούλι.

Ο στρατός του Καντάφι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η εξέγερση να εξαπλωθεί στις πόλεις Ζλιτάν, Χομς και Γκαραμπούλι και γι' αυτό το λόγο συγκεντρώνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό γύρω από αυτές, επεσήμανε ο Μοχάμεντ, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Bρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων στο πλευρό των αντικαθεστωτικών

Βετεράνοι των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείας ασφαλείας, βρίσκονται στη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη και συμβουλεύουν τους λίβυους εξεγερμένους, ενώ προσφέρουν και πληροφορίες στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Πρώην μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) προσφέρουν στη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας πληροφορίες για την τοποθεσία και τις κινήσεις των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσαν βρετανικές στρατιωτικές πηγές στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, πρώην στρατιωτικοί βρίσκονται στη Λιβύη με τη συγκατάθεση της Βρετανίας, της Γαλλία και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ οι δυνάμεις του συνασπισμού τους έχουν προσφέρει μη επιθετικό εξοπλισμό.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι αυτοί οι πρώην στρατιωτικοί πληρώνονται από τη βρετανική κυβέρνηση και επέμεινε ότι δεν διαθέτει μάχιμα στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης.

Οι σύμβουλοι αυτοί μπορεί να πληρώνονται από τις αραβικές χώρες και κυρίως από το Κατάρ, επισημαίνει η Guardian.

Η αποκάλυψη της παρουσίας αυτών των ανδρών στο έδαφος της Λιβύης έρχεται μία ημέρα μετά τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera εικόνων που δείχνουν έξι ένοπλους Δυτικούς να συνομιλούν με τους εξεγερμένους στο λιμάνι της Μιζουράτας.