Η λέξη «πρόσφυγες» (Flüchtlinge) ορίστηκε ως η λέξη της χρονιάς στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία για τη γερμανική γλώσσα, ύστερα από ψηφοφορία επιτροπής ειδικών γλωσσολόγων.

Η λέξη της χρονιάς επιλέχθηκε από περίπου 2.500 λέξεις και εκφράσεις που σημάδεψαν τον δημόσιο λόγο τη χρονιά αυτή και οι οποίες έχουν άρρηκτη σχέση με γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή, εξηγεί ο οργανισμός αυτός για την προώθηση της γερμανικής γλώσσας.

Η μεταναστευτική ροή, με σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να αναμένονται φέτος στη Γερμανία, επικράτησε στον δημόσιο λόγο της χώρας, κυρίως μετά το καλοκαίρι κατατάσσοντας τη λέξη «πρόσφυγες» στην πρώτη θέση.

Από τις λέξεις της υπόλοιπης επικαιρότητας που κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η έκφραση «Je suis Charlie» (Είμαι και εγώ Σαρλί) το μήνυμα-σύμβολο της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας μετά την τζιχαντιστική επίθεση κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

Στην τρίτη θέση συναντάται η λέξη «Grexit», δηλαδή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου για τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.