Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που μεταφέρθηκε χθες Δευτέρα στο ειδικό κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, αναμένεται να εμφανιστεί την Παρασκευή ενώπιον των δικαστών, ανέφερε αξιωματούχος του ΔΠΔ, ενώ μειώθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος του.
Η εμφάνιση του πρώην στρατιωτικού θα γίνει στις 11.00 ώρα Ελλάδας.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε σήμερα ότι παρουσίασε μια νέα εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του Μλάντιτς, η οποία περιλαμβάνει 11 κατηγορίες, αντί για 15.

«Σήμερα καταθέσαμε ένα τροποποιημένο κατηγορητήριο εναντίον του Ράτκο Μλάντιτς», δήλωσε ο εισαγγελέας Σερζ Μπράμερτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΠΔ.

Ο 69χρονος Μλάντιτς θα λογοδοτήσει για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, καθώς και για διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορούνταν αρχικά για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, κατηγορείται πλέον για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο εισαγγελέας δήλωσε ακόμη ότι η υγεία του Μλάντιτς αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, όμως το δικαστήριο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα και ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων θα έχει κάθε απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, αναμένεται να υποβληθεί σήμερα το απόγευμα σε ιατρικές εξετάσεις, όπως ανακίνωσε η εκπρόσωπος του ΔΠΔ Νέρμα Γέλατσιτς.

Ο Μπράμερτς είπε ακόμη ότι οι ελπίδες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Μλάντιτς. Ζήτησε επίσης από τη Σερβία να εξηγήσει πώς ο Μλάντιτς είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη τα τελευταία χρόνια.

Τον κατηγορούμενο επισκέφθηκε η πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ολλανδία, Σιντράν Καμίσαλιτς. «Τον συνάντησα, τον ενημέρωσα για την πρεσβεία της Βοσνίας στην Ολλανδία και του προσέφερα βοήθεια, εάν χρειάζεται κάτι», δήλωσε η επικεφαλής της βοσνιακής διπλωματικής αποστολής στην Ολλανδία, στην ομοσπονδιακή τηλεόραση της Βοσνίας. Η κ. Καμίσαλιτς χαρακτήρισε καλή την κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς, σημειώνοντας: «Φαίνεται αρκετά καλά, σε καλή κατάσταση υγείας, συγκεντρωμένος και λογικός και σίγουρα έχει καταλάβει πλήρως αυτά που του ειπώθηκαν».
TAGS