Στο επίπεδο συναγερμού 3 παραμένει η Γενεύη, ύστερα από «συγκεκριμένη» τζιχαντιστική απειλή που δέχτηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του τμήματος Ασφαλείας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε η Εμανουέλ Λο Βέρσο.

Η ελβετική αστυνομία ανέκρινε χθες τουλάχιστον τέσσερα άτομα που συνδέονται με το ισλαμιστικό κίνημα στη Γενεύη, όπου ενισχύθηκε η ασφάλεια ως απάντηση σε μια «τρομοκρατική απειλή», λιγότερο από ένα μήνα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού και το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο 3.

Ο γενικός εισαγγελέας της Συνομοσπονδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι την Τετάρτη ξεκίνησε ποινική έρευνα «στη βάση μιας τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή της Γενεύης». «Ο κύριος σκοπός είναι να αποτραπεί ένα τρομοκρατικό συμβάν», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Ο Πιερ Μοντέ, επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλείας της Γενεύης εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός. «Δεν είμαστε στην περίπτωση των Βρυξελλών και δεν μπορεί να πει κανείς πως αποτράπηκε μια επίθεση εδώ την Πέμπτη», δήλωσε στην εφημερίδα Le Temps.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, η βελγική πρωτεύουσα τέθηκε για τέσσερις ημέρες σε επίπεδο ύψιστου συναγερμού από τον φόβο μιας ενδεχόμενης επιθεσης.

Σύμφωνα με τη Le Temps, η Συνομοσπονδία ειδοποιήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Εντόπισαν τρεις τζιχαντιστικούς πυρήνες στο Τορόντο, στο Σικάγο και στη Γενεύη. Μία φωτογραφία τεσσάρων ατόμων που κουνάνε το δάκτυλο, μια κίνηση χαρακτηριστική των μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στάλθηκε σε όλους τους αστυνομικούς την Τετάρτη και δημοσιεύθηκε στον Τύπο.

«Δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν γνωρίζουμε από πού έρχονται, θα είχαν πολεμικά ονόματα», αποκαλύπτει μια πηγή, την οποία επικαλείται η Le Temps.

Στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το Μέγαρο των Εθνών, που ερευνήθηκε και εκκενώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, διατηρείται επίσης ο συναγερμός, όμως ο αριθμός των ένοπλων φρουρών του ΟΗΕ που φέρουν αυτόματα όπλα μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με την Πέμπτη.

Μία συνάντηση για τη Συρία ανάμεσα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, αμερικανούς και ρώσους υφυπουργούς που προβλεπόταν για την Παρασκευή δεν θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ αλλά σε μυστική τοποθεσία και δεν θα υπάρξει κάλυψή της από τα ΜΜΕ, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελβετία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί. Τους καλεί να «παραμείνουν σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή» και να «ενημερώνονται για τα τοπικά νέα» προτού μετακινηθούν.