Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιάσει η Κομισιόν την τελική της πρόταση για τη δημιουργία μίας συνοριακής ακτοφυλακής με ενισχυμένες αρμοδιότητες που θα αντικαταστήσει την Frontex, και θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εκάστοτε κράτος μέλος.

Την επόμενη εβδομάδα, η εν λόγω πρόταση, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς:

Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν.

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις, η Κομισιόν εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής. Σημειώνεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δουλεύουμε σε συνθήκες ηρεμίας και ψυχραιμίας» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι και τα δύο ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται θα στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια.

Πώς θα λειτουργεί η νέα συνοριοφυλακή

Σύμφωνα με τους Financial Times, που έκαναν σχετική αναφορά σε δημοσίευμά τους, η Frontex, περιοριζόταν από την εντολή της, η οποία περιλάμβανε τον «συντονισμό της προστασίας των συνόρων» αντί να την επιβάλει η ίδια, συνεχίζει το δημοσίευμα. Παράλληλα δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει εξοπλισμό, ούτε να προσλάβει υπαλλήλους: Αναγκαστικά, συνεχίζουν οι FT, έπρεπε να βασιστεί από τις προσφορές των κρατών – μελών που πολλές φορές δεν υλοποιούνταν.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της πρότασης είναι η μεταφορά στην Κομισιόν της δυνατότητας να διατάξει την ανάπτυξη δυνάμεων σε σύνορα, έπειτα από σχετική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της νέας συνοριακής ακτοφυλακής. Αυτό το μέτρο μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα μέλη της Σένγκεν που δεν μετέχουν στην ΕΕ, όπως η Νορβηγία.

Εάν το σχέδιο της Κομισιόν εγκριθεί, ο αντικαταστάτης της Frontex, θα έχει μία σειρά από ενισχυμένες εξουσίες, όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων, η αγορά εξοπλισμού. Θα μπορεί να δραστηριοποιείται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ, εάν απαιτηθεί.

Η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να απελαύνει μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη. Θα μπορεί επίσης να καλεί συνοριοφύλακες που έχουν τεθεί ως εφεδρεία από τα κράτη – μέλη. Ωστόσο το νέο σώμα θα υπόκειται στη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας όπου δραστηριοποιείται.

Οι πρωτεύουσες των χωρών - μελών θα διατηρούν τον καθημερινό έλεγχο των συνόρων, ωστόσο η νέα υπηρεσία θα μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις προσπάθειες και να παρεμβαίνει εάν κρίνει πως προστασία δεν είναι επαρκής.