Υπέρ της κατασκευής συνοριακού φράχτη για τον έλεγχο της περαιτέρω των προσφυγικών ροών, όπως επίσης υπέρ της συνέχισης των συνοριακών ελέγχω, τάσσεται η πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Μία αναστολή στην υποδοχή προσφύγων από πολεμικές συγκρούσεις και αιτούντων άσυλο εμφανίζονται να υποστηρίζουν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης (67%), μία μεγάλη πλειονότητα (85%) τάσσονται υπέρ της συνέχισης των συνοριακών ελέγχων στην Αυστρία, 62% θεωρούν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να στεγάζονται σε μεγάλες εστίες, ενώ μόνο 12% θα δέχονταν πρόσφυγες στην κατοικία τους.

Δυσαρεστημένοι με την σημερινή πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) δηλώνουν 69% των ερωτηθέντων, ενώ 56% συμφωνούν πλήρως με τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να λύσει επί τόπου τις διενέξεις στις εμπόλεμες περιοχές, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σε ποσοστό 70% υποστηρίζουν ότι στα πρόσωπα, τα οποία επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα, θα πρέπει να χορηγείται αρχικά μόνο περιορισμένης διάρκειας άσυλο, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (82%) θα προτιμούσε να υπάρχει μία ταχεία διαδικασία χορήγησης ασύλου ήδη στα αυστριακά σύνορα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, ενισχύεται γενικά η εντύπωση ότι στον πληθυσμό επικρατεί από τη μία πλευρά ένα συναίσθημα κόπωσης και υπερβολικής επιβάρυνσης λόγω του προσφυγικού ζητήματος (26%) και από την άλλη συμπάθειας και συμμετοχής στη μοίρα των προσφύγων (επίσης 26%).

Εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης στο προσφυγικό, οι ίδιοι διαπιστώνουν μία αύξηση των ανησυχιών στον πληθυσμό, οι οποίες επικεντρώνονται στους φόβους για «ισλαμοποίηση», για αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, όπως επίσης στον φόβο για τις θέσεις εργασίας.