Σκεπτικισμός επικρατεί στον Τύπο του Βελγίου από τα σχέδια περί δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με αυξημένες αρμοδιότητες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir, το εν λόγω σχέδιο θα μετατρέψει τη Frontex σε έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό συνόρων με αρμοδιότητες δημόσιας εξουσίας, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του ένα ευρωπαϊκό σώμα ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αποτελούμενο από 1.000 – 2.000 άνδρες, το οποίο θα συσταθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι έτοιμο να επέμβει μέσα σε δύο με τρεις μέρες. Τα κράτη δεν θα μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια επέμβαση παρά μόνο με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα , μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών εκ των κρατών μελών που δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν στην ΕΕ μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, αναμένεται να εναντιωθούν μια σειρά κρατών μελών που παρουσιάζουν κάποια «ευαισθησία» σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας στα σύνορά τους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα κ.α.

Άλλα και κατά την εφημερίδα De Standaard, με τις προτάσεις αυτές ο Γιουνκέρ ακροβατεί στη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και των ευρωπαϊκών αρμοδιοτήτων. Εν είδει συμπεράσματος, η εφημερίδα παρατηρεί ότι το σχέδιο της Κομισιόν είναι «ιδιαίτερα φιλόδοξο» και αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις.