Οι τουρκικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν χτες εντάλματα σύλληψης ενάντια στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν– εχθρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– και ενάντια σε ακόμη 66 αξιωματούχους, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που συνελήφθησαν στις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία, που στοχεύουν «το παράλληλο κράτος» το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του ότι μυστικά εγκαθιδρύει μέσα στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα και σε πολιτικούς κύκλους. Όλοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ιλχάν Ισμπιλέν παραιτήθηκε από το ΑΚP έπειτα από διεξαγωγή έρευνας διαφθοράς που άγγιζε τον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013. Η έρευνα ήταν η τελευταία σταγόνα που έφερε την ρήξη στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον Γκιουλέν.

Έκτοτε ο Ερντογάν έχει διατάξει εκκαθαρίσεις μέσα στους κύκλους της αστυνομίας και στο δικαστικό σύστημα για την εξάρθρωση ενός δικτύου, όπως υποστηρίζει, συνωμοτών και τρομοκρατών που δρουν στην χώρα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από τους 67 διωκόμενους, οι 44 βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στους υπόπτους για τους οποίους εκδόχθηκαν εντάλματα, είναι ο Εκρέμ Ντουμανλί, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Daily Zaman, ο Ακν Ιπέκ, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Koza Ipek (που δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής, στην πρωτεύουσα Αγκυρα) και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Δεν είναι το πρώτο ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται στην Τουρκία ενάντια στον Γκιουλέν και εκτιμάται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να προβούν στην έκδοση του στην Τουρκία από την πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου διαμένει και εργάζεται ο ιεροκήρυκας, μαζί με ακολούθους του, από τον Μάρτιο του 1999.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δικηγόροι που προσέλαβε η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσαν σε ένα αμερικανικό δικαστήριο αστική αγωγή ενάντια στον Γκιουλέν, για υποτιθέμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πρώτη δίωξη που ασκείται, εκτός Τουρκίας, ενάντια στον ιεροκήρυκα.