Μια γυναίκα εξελέγη στην περιφέρεια της Μέκκας, στη δυτική Σαουδική Αραβία, στις πρώτες εκλογές στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ανακοίνωσε η τοπική εκλογική επιτροπή.

Η Σάλμα Μπεν Χιζάμπ Αλ Οτέιμπι εξελέγη το Σάββατο στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, τοποθεσίας στην περιφέρεια της Μέκκας, του πιο ιερού τόπου του Ισλάμ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής Οσάμα Αλ Μπαρ, ανακοινώνοντας τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, όπως και το δικαίωμα να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

Το βασίλειο, στο οποίο κυριαρχεί μια αυστηρή και άκαμπτη εκδοχή του Ισλάμ, είναι ένα από τα πιο περιοριστικά στον κόσμο για τις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν και οφείλουν να έχουν την άδεια ενός άνδρα - κηδεμόνα - για να εργασθούν ή να ταξιδέψουν.

Το Σάββατο, οι άνδρες και για πρώτη φορά και οι γυναίκες ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ 6.000 υποψήφιων ανδρών και 900 υποψήφιων γυναικών.

Όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούσαν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τις συνελεύσεις με περιορισμένες εξουσίες που είναι οι μόνες στο βασίλειο που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους.

Στην περιφέρειά της, η Σάλμα μπεντ Χιζάμπ Αλ Οτέιμπι είχε αντιπάλους επτά άνδρες και δύο γυναίκες.